Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήμα» για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων έστειλαν αξιωματούχοι της Fed

Δεν περιλαμβάνει αυξήσεις επιτοκίων το βασικό σενάριο των αξιωματούχων της Fed, Μέρι Ντάλι και Τζον Γουίλιαμς.

«Σήμα» για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων έστειλαν αξιωματούχοι της Fed

Αξιωματούχοι της Fed υποδήλωσαν την Πέμπτη ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν μάλλον τελειώσει αλλά άφησαν την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αν δεν σημειωθεί η απαιτούμενη πρόοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

«Η νομισματική πολιτική είναι σε πολύ καλό σημείο» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Borsen-Zeitung η Μέρι Ντάλι, προσθέτοντας ότι βρήκε «ενθαρρυντικά» τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό. Η ίδια σημείωσε ότι το βασικό της σενάριο δεν περιλαμβάνει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. 

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «ακόμα είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε» αν η Fed, η οποία έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5%, έχει τελειώσει οριστικά με τις αυξήσεις. «Δεν σκέφτομαι καθόλου τις περικοπές επιτοκίων αυτή τη στιγμή» επισήμανε. «Σκέφτομαι για το αν έχουμε επαρκή σύσφιξη στο σύστημα και είμαστε αρκετά περιοριστικοί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών» πρόσθεσε. 

Παρόμοια σχόλια έκανε και ο αξιωματούχος της Fed, Τζον Γουίλιμας, λίγο μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέα πτώση του πληθωρισμού. 

Τα ρίσκα για την οικονομία αφορούν αυτήν τη στιγμή τόσο τον υψηλό πληθωρισμό όσο και την πιο αδύναμη οικονομία, υπογράμμισε ο Γουίλιαμς, λέγοντας ότι «με βάση τα όσα γνωρίζω τώρα, η εκτίμησή μου είναι πως βρισκόμαστε ή είμαστε κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γουίλιαμς σημείωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο 3% και θα υποχωρήσει στο 2,25% το 2024. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v