Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Η Fed έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια αν χρειαστεί

Eίναι ακόμα πολύ νωρίς για να κηρύξει η Fed τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, επανέλαβε ο Πάουελ. Προσεκτικα τα επόμενα βήματα. Oρατή η «ομαλή προσγείωση».

Πάουελ: Η Fed έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια αν χρειαστεί

Είναι ξεκάθαρο ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία όπως αναμενόταν, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

«Ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός. Η αποφασιστικότητα με την οποία απαντήσαμε στον πληθωρισμό βοήθησε επίσης να διατηρηθεί η αξιοπιστία της Fed, διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες των πολιτών για τον μελλοντικό πληθωρισμό παραμένουν καλά αγκιστρωμένες» ανέφερε ο Πάουελ σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στην Ατλάντα. 

«Έχοντας φτάσει τόσο μακριά, τόσο γρήγορα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προχωράει μπροστά προσεκτικά, καθώς αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των ρίσκων της υπερβολικής και τις ελλειπούς σύσφιξης» σημείωσε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πάουελ επανέλαβε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κηρύξει η Fed τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι να συσφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική αν αυτό γίνει αναγκαίο» υπογράμμισε ο Πάουελ. 

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής εξακολουθούν να θεωρούν την αβεβαιότητα στο οικονομικό outlook ως «εξαιρετικά υψηλή», το οποίο είναι ένας παράγοντας πίσω από την επιμονή τους ότι τα επιτόκια μπορεί να αποδειχθεί αναγκαίο να αυξηθούν ξανά. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η προσδοκώμενη «ομαλή προσγείωση» φαίνεται όλο και πιο πιθανή, με την αγορά εργασίας να είναι ακόμα ισχυρή παρά το γεγονός ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και η ανάπτυξη επιβραδύνονται. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v