Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση σε αμερικανικό αντιτορπιλικό και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Πλήγματα κατά δυο «ισραηλινών» πλοίων από τους Χούθι της Υεμένης. Επίθεση και κατά του αμερικανικού πολεμικού USS Carney. Τι δήλωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Επίθεση σε αμερικανικό αντιτορπιλικό και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον «δύο ισραηλινών πλοίων» στην Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή, στην τελευταία από μια σειρά ενεργειών της ανταρτικής ομάδας που συνδέεται με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Η ανάρτηση των Χούθι στο X, πρώην Twitter, ακολούθησε δήλωση του Πενταγώνου, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, το USS Carney, δέχτηκε επίθεση από drones των Χούθι.

Οι αντάρτες που εδρεύουν στην Υεμένη και υποστηρίζονται από το Ιράν δήλωσαν ότι το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Unity Explorer με σημαία Μπαχάμες χτυπήθηκε από πύραυλο, ενώ το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Number 9 με σημαία Παναμά χτυπήθηκε από ναυτικό drone.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν αφού τα πλοία «αγνόησαν προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η δήλωση δεν ανέφερε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Η έκταση των ζημιών ήταν ασαφής.

Τα περιστατικά είναι τα τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από τότε που οι αντάρτες στην Υεμένη απείλησαν τον περασμένο μήνα εναντίον πλοίων που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, αποκαλώντας τα «νόμιμους στόχους».

Το Πεντάγωνο δεν προσδιόρισε από πού προήλθαν οι επιθέσεις στο USS Carney, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, ανέφερε το AP. Σύμφωνα με το CNN, το αμερικανικό πολεμικό κατέρριψε δυο drones τα οποία κατευθύνονταν προς την κατεύθυνση του ίδιου και του Unity Explorer.   

Το Unity Explorer, το οποίο κατευθυνόταν προς τη Σιγκαπούρη από τις ΗΠΑ, εξέδωσε «κλήσεις κινδύνου που σχετίζονται με πειρατεία/πυραυλική επίθεση», ανέφερε νωρίτερα η Al Arabiya επικαλούμενη την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, βραχίονας του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, δήλωσε νωρίτερα ότι έλαβε αναφορά για επίθεση με drone στην περιοχή του στενού Bab el Mandeb κοντά στην Υεμένη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v