Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σνάμπελ (ΕΚΤ): «Μάλλον απίθανη» μια αύξηση επιτοκίων

«Δεν πρέπει να κηρύξουμε πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού», αναφέρει το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 2,4%, πολύ λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Σνάμπελ (ΕΚΤ): «Μάλλον απίθανη» μια αύξηση επιτοκίων

Μια ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιθανότατα δεν θα συμβεί υπό το φως των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού κατέστησαν μάλλον απίθανη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων», είπε σε συνέντευξή της στο Reuters.

Ενα από τα τυπικά «γεράκια» της ΕΚΤ μίλησε λίγες μέρες μετά την έκθεση που έδειξε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 2,4%, πολύ λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Οι επενδυτές τιμολογούν τώρα πλήρως μια μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο και η Σνάμπελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί μια τέτοια κίνηση.

«Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί», είπε. «Έχουμε εκπλαγεί πολλές φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε δηλώσεις για κάτι που πρόκειται να συμβεί σε έξι μήνες».

Πρόσθεσε πως «συνολικά, οι εξελίξεις στον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικές», αλλά δεν είναι ακόμη απόλυτα βέβαιη ότι οι τιμές έχουν αναχαιτιστεί. Αντικατοπτρίζοντας τα σχόλια τη Δευτέρα του αντιπροέδρου Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να κηρύξουμε πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού».

«Συνεχίζουμε να περιμένουμε μια άνοδο τους επόμενους μήνες», είπε ο Σνάμπελ. «Θα υπάρξει ανατροπή ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων και ορισμένων βασικών επιπτώσεων και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρξει νέα άνοδος των τιμών στην ενέργεια ή τα τρόφιμα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v