Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Πτώση 9,4% στις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο

Οι τιμές της ενέργειας τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,1%. Τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως μηχανήματα και εργαλεία, παρέμειναν αμετάβλητα.

Ευρωζώνη: Πτώση 9,4% στις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο

Οι τιμές παραγωγού της ευρωζώνης σημείωσαν αύξηση όπως αναμενόταν τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας αντιστάθμισε τις ελαφρές μειώσεις σε μια σειρά αγαθών, ενώ η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος είχε χαμηλότερο ρυθμό.

Σύμφωνα με την Eurostat οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ήταν 0,2% υψηλότερα σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, αλλά μειώθηκε κατά 9,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι μέσες προσδοκίες των οικονομολόγων ήταν αντίστοιχα για αύξηση 0,2% και πτώση 9,5%. Τα στοιχεία με εκείνα του Σεπτεμβρίου που είχαν μηνιαία αύξηση 0,5% και πτώση 12,4% σε ετήσια βάση.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, οι τιμές της ενέργειας τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,1%. Τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως μηχανήματα και εργαλεία, παρέμειναν αμετάβλητα.

Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,1% και των ενδιάμεσων αγαθών, όπως ο χάλυβας, η ζάχαρη ή το ξύλο, κατά 0,3%.

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρώιμη ένδειξη των τάσεων του πληθωρισμού των καταναλωτών, κάτι που θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώσει στο στόχο του 2%. Ο πληθωρισμός υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο στο 2,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v