Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ανεβαίνουν ταυτόχρονα Βitcoin και χρυσός

Ράλι από κοινού για το κρυπτονόμισμα και το πολύτιμο μέταλλο, που ακολουθούν παράλληλες πορείες. Οι αιτίες, ο ρόλος της Fed και της SEC, oι προοπτικές και οι συμπτώσεις. Ποια είναι τα επόμενα κρίσιμα ορόσημα.

Γιατί ανεβαίνουν ταυτόχρονα Βitcoin και χρυσός

Σε ράλι επιδόθηκαν από κοινού Bitcoin και χρυσός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ωθώντας το πολύτιμο μέταλλο την Κυριακή στο υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο που έχει καταγραφεί, πριν υποχωρήσει, και παράλληλα εκτινάσσοντας το ψηφιακό κρυπτονόμισμα τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022.

Και τα δύο assets πήραν τα πάνω τους από την αισιοδοξία ότι η Fed έκλεισε τον κύκλο των αυξήσεων επιτοκίων και πιθανώς θα περάσει σε μειώσεις ήδη από τον επόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με τον Mark Connors, διευθυντή ερευνών στην εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων 3iQ, μεταδίδει το Marketwatch.

Οι traders συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed δίνουν πάνω από 50% πιθανότητες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, σύμφωνα με το CME FedWatch. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21,5% πριν από μια εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σημαντικά τον περασμένο μήνα, κατά 39 μονάδες βάσης, παρά την άνοδο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Οι χαμηλότερες αποδόσεις ενδυναμώνουν τόσο τον χρυσό όσο και το Βitcoin, δήλωσε ο Greg Magadini, διευθυντής παραγώγων στην Amberdata. Καθώς δεν πρόκειται για έντοκα περιουσιακά στοιχεία, γίνονται λιγότερο ελκυστικά όταν ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου.

Φέτος, ο χρυσός και το Βitcoin ακολουθούν συχνά παράλληλες πορείες, όπως, για παράδειγμα, συνέβη μετά τη μίνι τραπεζική κρίση των ΗΠΑ τον Μάρτιο, αλλά και μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο, είπε ο Magadini.

Ωστόσο, ο David Tawil, πρόεδρος και συνιδρυτής του ταμείου ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ProChain Capital, υποστηρίζει ότι το κοινό ράλι θα μπορούσε να είναι και σύμπτωση.

Η εκτίναξη του Bitcoin οφείλεται κυρίως στην αισιοδοξία ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα μπορούσε σύντομα να εγκρίνει ένα ταμείο συναλλαγών (ETF) που θα επενδύει απευθείας στα κρυπτονομίσματα, παρακάμπτοντας μακροοικονομικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον Tawil.

Αναμένει, μάλιστα, ότι το crypto θα συνεχίσει το ράλι του έως το τέλος του έτους, φτάνοντας τις 47.000 δολ. μέχρι τη στιγμή που θα εγκριθεί ένα ETF για Βitcoin.

Για τον χρυσό θα είναι σημαντική η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, σημείωσε ο James Harte, αναλυτής της Tickmill Group.

Εάν τα στοιχεία είναι πιο αδύναμα από το αναμενόμενο, θα μπορούσαν να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο, επιτρέποντας αντίστοιχα στον χρυσό βραχυπρόθεσμα να διαπραγματευτεί υψηλότερα, και το αντίστροφο, σημείωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v