Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Πτώση κατασκευαστικής δραστηριότητας για τρίτο διαδοχικό μήνα

Η αδυναμία οφείλεται στην ύφεση του κλάδου της οικοδομής. Τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων επηρέασαν τις τιμές και τις συναλλαγές, με αυξανόμενες ανησυχίες ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει ασθενής στο άμεσο μέλλον.

Βρετανία: Πτώση κατασκευαστικής δραστηριότητας για τρίτο διαδοχικό μήνα

Οι κατασκευαστικές εταιρείες στη Βρετανία υπέστησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα μείωση της παραγωγής καθώς η ύφεση της αγοράς κατοικίας ανάγκασε τις εταιρείες να περικόψουν έργα.

Ο δείκτης S&P Global’s construction purchasing managers ήταν πολύ πιο αδύναμος από το αναμενόμενο, υποχωρώντας στο 45,5 τον περασμένο μήνα από 45,6 τον Οκτώβριο. Σημείωσε τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία από το πρώτο lockdown Covid. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια ελαφρά ανάκαμψη στο 46,7. Οι αριθμοί κάτω από το 50 σηματοδοτούν συρρίκνωση.

Η έρευνα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη προσέθεσε τα στοιχεία μιας βαθύτερης ύφεσης που κυριαρχεί στον κλάδο μετά την άνοδο των επιτοκίων που έκανε πολλά έργα ασύμφορα. Οι κατασκευαστικές εταιρείες μείωσαν την απασχόληση για πρώτη φορά σε 10 μήνες και οι τιμές εισροών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους από το 2009.

Όσον αφορά τις κατασκευές, η τελευταία περίοδος αδυναμίας οφείλεται στην ύφεση της οικοδομής. Τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων επηρέασαν τις τιμές και τις συναλλαγές, με ανησυχίες ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει ασθενής στο άμεσο μέλλον.

Ενώ οι περιορισμοί προσφοράς στον κλάδο έδειξαν περισσότερα σημάδια χαλάρωσης, η S&P είπε ότι οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες για το επόμενο έτος αυξήθηκαν από το χαμηλό του Οκτωβρίου, αν και παρέμειναν αδύναμες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v