Γκουτέρες: Σε κίνδυνο η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια

«Καταρρέει η δημόσια τάξη στη Γάζα». Για πρώτη φορά επικαλείται το άρθρο 99 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ο γ.γ. του Οργανισμού. Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός, δεν περνά ανθρωπιστική βοήθεια. «Καταστροφική μια νέα έκρηξη προσφυγικών ροών».

Γκουτέρες: Σε κίνδυνο η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «πλήρους κατάρρευσης της δημόσιας τάξης σύντομα» στη Γάζα, την οποία σφυροκοπά το Ισραήλ. Σε μια πρωτόγνωρη επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αντόνι Γκουτέρες επιμένει στην ανάγκη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός.

«Με τους συνεχείς βομβαρδισμούς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και την απουσία καταφυγίου ή των ελαχίστων για να επιβιώσει κανείς, αναμένω μια πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης σύντομα λόγω των συνθηκών απόγνωσης, κάτι που θα καταστήσει αδύνατη μια ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και περιορισμένη», γράφει ο Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά από το 2017, όταν ανέλαβε επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, το άρθρο 99 του Χάρτη, που του επιτρέπει να «επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου» σε θέμα το οποίο «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

«Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμη χειρότερη κατάσταση, με επιδημίες και οξεία πίεση προς μαζικές μετακινήσεις προς τις γειτονικές χώρες», προσθέτει.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται από το σημείο διέλευσης της Ράφα, μεταξύ της Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, είναι «ανεπαρκής» και «αδυνατούμε να φθάσουμε σε εκείνους που έχουν ανάγκη από βοήθεια στο εσωτερικό της Γάζας», τονίζει.

«Οι δυνατότητες των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών εταίρων τους έχουν αποδεκατιστεί από τις ελλείψεις ανεφοδιασμών, την έλλειψη καυσίμων, τη διακοπή των επικοινωνιών και την αυξανόμενη ανασφάλεια».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία προς την καταστροφή, πιθανώς με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους Παλαιστινίους στο σύνολό τους και για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή», προειδοποιεί ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η διεθνής κοινότητα φέρει την ευθύνη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο επιρροής για να εμποδίσει μια νέα κλιμάκωση και να βάλει τέλος στην κρίση», τονίζει ο ίδιος, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ασκήσουν πιέσεις για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή».

«Καταστροφική τυχόν έξοδος των Παλαιστινίων από τη Γάζα»

Μια περιφερειακή έξοδος των Παλαιστινίων από τη Γάζα θα ήταν «καταστροφική», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) Φίλιπο Γκράντι, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει περιφερειακή έξοδος των Παλαιστινίων», δήλωσε από τη έδρα του στη Γενεύη.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας είναι ήδη πρόσφυγες του πρώτου (ισραηλινο-αραβικού) πολέμου», του 1948-1949, προσθέτει αναφερόμενος στην εξορία των Παλαιστινίων το 1948, τη λεγόμενη Νάκμπα, όταν σχεδόν 760.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι το μόνο σημείο εξόδου από το παλαιστινιακό έδαφος που δεν ελέγχεται πλήρως από το Ισραήλ.

Επί του παρόντος, μόνο ξένοι πολίτες και μερικοί τραυματίες μπόρεσαν να φύγουν από το παλαιστινιακό έδαφος. Η Ράφα είναι επίσης το μόνο σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Γκράντι, μια νέα έξοδος «θα ήταν ένα πρόσθετο βάρος για τον προσφυγικό πληθυσμό, τον παλαιστινιακό λαό και την περιοχή».

Κατά τη γνώμη του, η προτεραιότητα είναι η «επιστροφή στην εκεχειρία, την οποία θα ακολουθήσει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και μια ακόμη πιο σταθερή παύση των εχθροπραξιών», με παράλληλη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα, η οποία είναι «σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής».

«Είναι πολύ σημαντικό να εαποφύγουμε μια έξοδο, η οποία θα ήταν εντελώς καταστροφική», τόνισε.

«Οι Παλαιστίνιοι είναι τα θύματα της στρατιωτικής δράσης. Είναι νεκροί 16.000 άνθρωποι, πρέπει αυτό να τελειώσει τον νωρίτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο Γκράντι δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, που αναμένεται να διεξαχθεί από 13 έως 15 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.

Το Φόρουμ, που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, είναι η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση με θέμα τους πρόσφυγες. Η Γαλλία είναι φέτος μια από τις χώρες χορηγούς του Φόρουμ, μαζί με την Κολομβία, την Ιαπωνία, την Ιορδανία και την Ουγκάντα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v