Η Τουρκία δεν βιάζεται να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας

Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου τόνισε ότι το ζήτημα της πώλησης των F-16 δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν βιάζεται να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας

Η Τουρκία δεν βιάζεται να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το σχετικό πρωτόκολλο ενδέχεται να μη συζητηθεί στη Βουλή μέχρι τις αρχές του 2024, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, σε μια ακόμα ένδειξη ότι καθυστερεί η διεύρυνση της συμμαχίας. 

«Φυσικά και δεν βιαζόμαστε, έχουμε τις δικές μας προτεραιότητες», είπε ο Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο Οκτάι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας ως προϋπόθεση για την πώληση F-16 στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι δύο διαδικασίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν παράλληλα.

«Υπάρχουν ζητήματα που ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ συνδέουν με το ζήτημα της Σουηδίας, για παράδειγμα το ζήτημα των F-16», είπε ο Οκτάι στο κοινοβούλιο. «Αν είναι έτσι, τότε ας τα αφήσουμε να προχωρήσουν ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Η επιτροπή του Οκτάι πρέπει να εγκρίνει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας πριν περάσει στο  κοινοβούλιο για ψηφοφορία, αλλά πρώτα ζήτησε από τη Στοκχόλμη έναν οδικό χάρτη για το πώς σκοπεύει να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Ο Οκτάι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Σουηδό πρεσβευτή στην Άγκυρα για να συζητήσουν τα τελευταία βήματα της σκανδιναβικής χώρας, σημείωσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v