Η Κομισιόν περιμένει συμφωνία για στήριξη της Ουκρανίας

Την πεποίθηση ότι η Ουγγαρία θα άρει τελικά τις αντιρρήσεις της για τη στήριξη της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Έχει Plan B η Κομισιόν αν επιμείνει στο βέτο ο Όρμπαν.

Η Κομισιόν περιμένει συμφωνία για στήριξη της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, καθώς θα συνοδευτεί και από χρήματα για την Ουγγαρία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν.

Η Ε.Ε. θέλει να προσθέσει στον επταετή προϋπολογισμό 33 δισ. ευρώ σε δάνεια και 17 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για το Κίεβο, έτσι ώστε η Ουκρανία να έχει σταθερή χρηματοδότηση ενώ μάχεται κατά των ρωσικών δυνάμεων. 

Η Ουγγαρία έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το ποσό και για τη συμπερίληψή του στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., στον οποίο πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα και τα 27 κράτη μέλη. 

«Η αμερικανική κυβέρνηση μας διαμήνυσε την άνοιξη ότι θα έβλεπε πολύ θετικά αν μπορούσαμε να αποτελέσουμε την αιχμή του δόρατος στη μακροπρόθεσμη στήριξη προς την Ουκρανία και σαν μια μορφή εγχώριας πίεσης στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία να κάνουν κάτι παρόμοιο» τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Χαν. 

«Αυτό το κατανοούν πολύ καλά όλοι οι ηγέτες και για αυτό πιστεύω ότι στο τέλος, ακόμα και η Ουγγαρία θα συμφωνήσει, γιατί αφορά το συμφέρον της» πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση αν η Ε.Ε. έχει Plan B για να παράσχει στήριξη στην Ουκρανία αν η Ουγγαρία μπλοκάρει τη χρήση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού ο Χαν απάντησε: «Ένα από τα χαρακτηριστικά της Κομισιόν είναι να έχει πάντοτε ένα Plan B, αλλά ειλικρινά δεν θέλω να μιλήσω για αυτό και να μιλάω για Plan B γιατί αυτό δημιουργεί και ευκαιρίες εξόδου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v