Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed, σήμα για μείωση το 2024

Σταθερό για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κράτησε το κόστος δανεισμού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Πρόβλεψη για μείωση επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Επιτυγχάνεται η «ομαλή προσγείωση». Παραμένει η αβεβαιότητα, τόνισε ο Πάουελ.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed, σήμα για μείωση το 2024

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια στο 5,25% με 5,,5%, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ έστειλε σήμα ότι θα προχωρήσει σε μικρή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός του 2024.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναφέρουν ότι ο «πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος» και τονίζουν ότι θα παρακολουθούν την οικονομία για να δουν αν χρειαστεί κάποια επιπρόσθετη αύξηση επιτοκίων. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι 17 στους 19 αξιωματούχους της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα ώς το τέλος του 2024. Η μέση πρόβλεψη δείχνει μείωση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. 

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,8% στο τέλος του 2023 και να διολισθήσει περατέρω στο 2,4% το 2024, πολύ κοντά στον στόχο του 2%. Εν τω μεταξύ, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 3,7% στο 4,1%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί στο 1,4% από το υφιστάμενο 2,6%. 

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η Fed θα έχει επιτύχει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία και να προκαλέσει μεγάλη άνοδο στο ποσοστό ανεργίας, επιτυγχάνοντας τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση».

Πάουελ: Εχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

O πληθωρισμός έχει υποχωρήσει χωρίς σημαντική άνοδο στην ανεργία, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι παραμένει υψηλός και ότι η πορεία προς τα μπροστά είναι αβέβαιη.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επανέλαβε τη δέσμευση για επιστροφή του πληθωρισμoύ στον στόχο του 2%.

Έχουμε προχωρήσει σε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε ο Πάουελ, λέγοντας ότι τα επιτόκια έχουν εισέλθει για τα καλά σε επίπεδα που είναι περιοριστικά.

Δεδομένου του πόσο μακριά έχουμε φτάσει και δεδομένων των αβεβαιοτήτων, προχωράμε προσεκτικά, τόνισε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης και σημείωσε ότι η Fed θα αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των δεδομένων, την εξέλιξη του outlook και των ρίσκων.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι η ανάπτυξη της οικονομίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και ότι τα υψηλότερα επιτόκια ασκούν πιέσεις και στις πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων. Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή αλλά γίνεται σταδιακά πιο ισορροπημένη, κάτι που θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στις τιμές, πρόσθεσε.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι οι μειώσεις επιτοκίων αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων της Fed στη σημερινή συνεδρίαση. Eιδικότερα, ανέφερε ότι έχουν αρχίσει να συζητούν για το πότε θα είναι κατάλληλο να γίνει μείωση επιτοκίων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενώ μια αύξηση επιτοκίων δεν αποτελεί το βασικό σενάριο όπως ήταν πριν από 60 ή 90 ημέρες, οι αξιωματούχοι της Fed δεν θέλουν να βγάλουν τελείως από το τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης, επαναλαμβάνοντας ότι το outlook είναι αβέβαιο.

«Ενώ πιστεύουμε ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει ή είναι κοντά στο υψηλότερο σημείο για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, η οικονομία μας έχει εκπλήξει πολλές φορές» υπογράμμισε.

Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού, διαμήνυσε.

Τόνισε τέλος ότι η Fed γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να διατηρήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v