Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρενάρει «δραστικά» η ζήτηση για πετρέλαιο

Η επιρροή του ΟΠΕΚ+ έχει αποδυναμωθεί, με τις πρόσφατες περικοπές στην παραγωγή να οδηγούν το μερίδιο αγοράς του στο 51%. Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο από τότε που δημιουργήθηκε το διευρυμένο καρτέλ το 2016.

Φρενάρει «δραστικά» η ζήτηση για πετρέλαιο

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνθηκε «δραστικά» το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και οι χώρες εκτός του καρτέλ του ΟΠΕΚ+ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις αυξήσεις στην κατανάλωση που αναμένονται για την επόμενη χρονιά, όπως ενημέρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με τους Financial Times, στην τακτική ενημέρωση για την αγορά, έστειλε σήμα ότι ο συνδυασμός της υποτονικής διεθνούς ζήτησης και της αυξανόμενης προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ όπως οι ΗΠΑ πρόκειται να συνεχιστεί.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι (αν και σήμερα το μπρεντ ενισχύεται λίγο πάνω από αυτό το όριο, στα $75,69), από σχεδόν 100 δολάρια τον Σεπτέμβριο, ενώ η επιρροή του ΟΠΕΚ+ έχει αποδυναμωθεί, με τις πρόσφατες περικοπές στην παραγωγή να οδηγούν το μερίδιο αγοράς του στο 51%.

Αυτό είναι το χαμηλότερο από τότε που δημιουργήθηκε το διευρυμένο καρτέλ το 2016, το οποίο περιλαμβάνει μέλη του ΟΠΕΚ και χώρες όπως η Ρωσία, το Μεξικό και το Αζερμπαϊτζάν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v