Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακόμη πιο βαθιά η ύφεση για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Η οικονομία του μπλοκ είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται σε ύφεση. Οι εταιρείες μείωσαν το προσωπικό για δεύτερο μήνα. Καθοδικά και ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών. Απογοητευτικός μήνας και για τα εργοστάσια. Στο κόκκινο η Γερμανία.

Ακόμη πιο βαθιά η ύφεση για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης βάθυνε ακόμη περισσότερο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα, η οποία έδειξε ότι η οικονομία του μπλοκ είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται σε ύφεση.

Το περασμένο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1%, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία. Την ίδια ώρα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Δεκεμβρίου -που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας- υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα έχει πλέον μειωθεί κάθε μήνα αυτού του τελευταίου τριμήνου του 2023.

Ο προκαταρκτικός Σύνθετος PMI της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στις 47,0 μονάδες αυτόν τον μήνα από 47,6 τον Νοέμβριο, ανατρέποντας τις προσδοκίες έρευνας του Reuters για άνοδο στις 48,0 και σηματοδοτώντας τον έβδομο μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Τα στοιχεία δίνουν μια απογοητευτική εικόνα καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αδυνατεί να εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης. Αντίθετα, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί για έξι διαδοχικούς μήνες», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

«Η πιθανότητα η ευρωζώνη να βρίσκεται σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο παραμένει ιδιαίτερα υψηλή».

Υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες δεν βλέπουν μεγάλη βελτίωση σύντομα, μείωσαν τον αριθμό προσωπικού για δεύτερο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης βρέθηκε σε χαμηλό τριετίας, στο 49,6, λίγο λιγότερο από το 49,7 του Νοεμβρίου.

Ο PMI για τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 48,1 από 48,7, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο στο 49,0.

Η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε και πάλι, καθώς οι χρεωμένοι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με το ιστορικό υψηλό κόστος δανεισμού. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο 46,6 από 46,7.

Τα εργοστάσια είχαν επίσης ακόμη έναν απογοητευτικό μήνα. Ο μεταποιητικός PMI παρέμεινε σταθερός στο 44,2 του Νοεμβρίου - έναντι πρόβλεψης δημοσκόπησης του Reuters για 44,6. Ηταν ο 18ος μήνας κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή μειώθηκε στο 44,1 από 44,6.

Ωστόσο, οι διευθυντές εργοστασίων ήταν πιο αισιόδοξοι για το επόμενο έτος και ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής εκτινάχθηκε στο 55,6 από 53,3, το υψηλότερο από τον Μάιο.

Σε χαμηλό 2 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία

Ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συνέχισε να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο, με τη δραστηριότητα να πέφτει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών. 

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) μειώθηκε από 47,8 τον Νοέμβριο σε 46,7 τον Δεκέμβριο, παραμένοντας σε περιοχή συρρίκνωσης για έξι συνεχείς μήνες. Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε από 49,6 σε 48,4 τον Δεκέμβριο και ο δείκτης μεταποίησης βελτιώθηκε στο υψηλό επτά μηνών στο 43,1, από 42,6.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v