Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιλερουά για επιτόκια: Είμαστε σε οροπέδιο, ας απολαύσουμε τη θέα

«Στα βουνά υπάρχουν κορυφές, καταβάσεις και οροπέδια... να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο για να απολαύσουμε τη θέα, να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος. «Η ΕΚΤ θα κάνει υπομονή».

Βιλερουά για επιτόκια: Είμαστε σε οροπέδιο, ας απολαύσουμε τη θέα

H επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι η μείωση των επιτοκίων, αλλά θα είναι υπομονετική και θα καθοδηγείται από δεδομένα και όχι από αγορές ή συγκεκριμένες ημερομηνίες, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Εξαιρώντας τα σοκ ή τις εκπλήξεις, οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν τελειώσει -αλλά αυτό δεν σημαίνει γρήγορη μείωση επιτοκίων», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ecorama. «Δεν καθοδηγούμαστε από ένα ημερολόγιο, καθοδηγούμαστε από δεδομένα».

Η στάση του Γάλλου αξιωματούχου -ο οποίος συνιστά επίσης «εμπιστοσύνη και υπομονή»- συμβαδίζει με εκείνη της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αφού οι αξιωματούχοι άφησαν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού την Πέμπτη, προειδοποίησε κατά του εφησυχασμού μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στο 2%, σηματοδοτώντας ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρα.

«Ο αποπληθωρισμός είναι λίγο πιο γρήγορος από το αναμενόμενο, κυρίως επειδή η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι λίγο ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν», είπε ο Βιλερουά. «Με άλλα λόγια, η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι το τελευταίο μίλι για τη μείωση του πληθωρισμού δεν θα είναι απαραίτητα πιο δύσκολο από το μονοπάτι που έχει ήδη ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι «ο αποπληθωρισμός είναι γενικός, συμπεριλαμβανομένου του δομικού πληθωρισμού».

Είπε επίσης ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αφαιρέσει την αναφορά ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό» είναι «σημαντική».

«Στα βουνά υπάρχουν κορυφές, καταβάσεις και υπάρχουν οροπέδια», είπε ο Βιλερουά. «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο και πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο για να απολαύσουμε τη θέα -να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής».

Muller (ΕΚΤ): Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων το επόμενο εξάμηνο

Οι αγορές προτρέχουν με το να ποντάρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ  Madis Muller.

«Δεν υπάρχει λόγος να εξετάσουμε ούτε μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων ούτε μια μείωση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης.

«Τώρα, πάνω απ' όλα, είναι απαραίτητο να περιμένουμε υπομονετικά πριν από τις επόμενες αποφάσεις για σαφέστερες ενδείξεις ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ θα πέσει πράγματι οριστικά στο 2% μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτύχει μια τέτοια αίσθηση εμπιστοσύνης τόσο γρήγορα όσο περιμένουν επί του παρόντος οι επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v