Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί θα πάρουν τα πάνω τους τα μεταχειρισμένα Rolex

Οι τιμές των πολυτελών ρολογιών μειώθηκαν σταδιακά, καθώς αυξάνονταν τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες. Αν και η φρενίτιδα για ακριβά ρολόγια δείχνει να έχει τελειώσει, υπάρχει λόγος αισιοδοξίας για τις αποτιμήσεις τους.

Γιατί θα πάρουν τα πάνω τους τα μεταχειρισμένα Rolex

Υποχωρούν οι τιμές για μεταχειρισμένα πολυτελή ρολόγια από επώνυμες μάρκες όπως Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια, για να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Bloomberg Subdial Watch Index.

Τώρα όμως υπάρχει λόγος για αισιοδοξία καθώς φαίνεται ότι η πίεση μπορεί να μειωθεί. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε σήμα την Τετάρτη ότι ο πιο επιθετικός γύρος αυξήσεων επιτοκίων της τελευταίας γενιάς πιθανότατα έφτασε στο τέλος του. Το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αρχίσει να κινείται χαμηλότερα την επόμενη χρονιά καθώς αναμένονται μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Μια αντιστροφή πορείας θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπή στις αποτιμήσεις για μεταχειρισμένα ρολόγια, δήλωσε η Christy Davis, συνιδρύτρια της Subdial, μιας πλατφόρμας συναλλαγών αγοράς ρολογιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καθώς κοιτάμε προς το 2024, η πιθανότητα για μια ήπια προσγείωση σταθερών και τελικά μειούμενων επιτοκίων είναι λόγος για αισιοδοξία στην αγορά ρολογιών», είπε.

Ο Bloomberg Subdial Watch Index, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές για τα 50 μοντέλα ρολογιών με τις περισσότερες συναλλαγές κατά αξία συναλλαγής, έχει μειωθεί περίπου 10% το 2023. Τώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και περισσότερο, μετά από μια άνοδο που έπιασε peak στις αρχές του 2022.

Η ζήτηση για ακριβά μεταχειρισμένα ρολόγια από τις κορυφαίες ελβετικές μάρκες εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές, γεμάτοι με μετρητά, αγόραζαν φανταχτερά ρολόγια μέσω διαδικτύου. Η φρενίτιδα τέλειωσε καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, χτυπώντας τη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία.

Οι τιμές των ρολογιών υποχώρησαν περισσότερο μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2022, όταν η Fed πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, είπε η Davis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v