Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurostat: Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβρη

Στο 2,4% επιβεβαιώθηκε στην ευρωζώνη. Σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού, φτάνοντας στο 6,9%, αν και μειώθηκε από το 7,4% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο. Βουτιά 11,5% για τις τιμές ενέργειας.

Eurostat: Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβρη

Στο 2,4% επιβεβαιώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,6%.

Για τη χώρα μας, η εκτίμηση της Eurostat είναι ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εναρμονισμένος -για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Νοέμβριο, από 3,0% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης, σε εθνικό επίπεδο, αυξήθηκε κατά 3,0% ετησίως τον περασμένο μήνα.

Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και μη επεξεργασμένων τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός, που παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις της, κατέβασε ταχύτητα στο 4,2% ετησίως, από 5,0% τον Οκτώβρη.

Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 3,6% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, από 4,2% τον Οκτώβρη. Και οι δύο παραπάνω δομικοί δείκτες επιβραδύνθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού τον αναφερόμενο μήνα, φθάνοντας στο 6,9%, αν και μειώθηκε από το 7,4% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4% τον Νοέμβριο και ο πληθωρισμός των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών έφτασε στο 2,9%. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν βουτιά 11,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v