Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο η Orsted

Το έργο των 2,9 gigawatt θα έχει ικανότητα να τροφοδοτεί περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κόστος υπολογίζεται στα 10,1 δισ. δολάρια.

Προχωρά το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο η Orsted

Η Orsted δήλωσε σήμερα ότι έλαβε τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το τεράστιο αιολικό πάρκο Hornsea 3 στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας, κίνηση που έστειλε υψηλότερα τις μετοχές της προβληματικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το οποίο θα έχει ικανότητα να τροφοδοτεί περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να κοστίσει περίπου 8 δισεκατομμύρια λίρες (10,1 δισ. δολάρια), προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027.

Το έργο των 2,9 gigawatt θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προκειμένου να πιάσει τους στόχους για το κλίμα.

Η απόφαση έρχεται αφότου αρκετοί όμιλοι ακύρωσαν έργα στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, καθώς το αυξανόμενο κόστος τα έκανε ασύμφορα.

Οι μετοχές της Orsted (γνωστής στην Ελλάδα από τις συζητήσεις με Cenergy για τη δημιουργία μονάδας στις ΗΠΑ), οι οποίες έχασαν πάνω από 50% φέτος μετά από τεράστιες απομειώσεις που πήρε για έργα στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν έως και 5%. Η Orsted είπε ότι το Hornsea 3 προσφέρει δημιουργία αξίας «γύρω στο κάτω άκρο» της απόδοσης που στοχεύει στα έργα της.

Οι κυβερνήσεις έχουν δείξει μεγαλύτερη προθυμία τους τελευταίους μήνες να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα τις βοηθήσει να μειώσουν τις εκπομπές και να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους. Ωστόσο, η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, ακύρωσε τον περασμένο μήνα την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων αιολικών έργων στις ΗΠΑ και είπε ότι οι σχετικές απομειώσεις ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Orsted έθεσε σε λειτουργία τα Hornsea 1 και 2 το 2020 και το 2022, αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v