Δεκαπέντε νεκροί από πυροβολισμούς στην Πράγα

Πανικός στην τσεχική πρωτεύουσα, όπου βρίσκονται χιλιάδες τουρίστες. Εκτεταμένη επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου. Αυτοκτόνησε ο δράστης. Ήταν φοιτητής, «δεν συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία».

Δεκαπέντε νεκροί από πυροβολισμούς στην Πράγα

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του 24χρονου δράστη, και άλλοι 30 τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στην πλατεία Γιαν Πάλαχ της Πράγας, στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου. Οι σοβαρά τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον εννέα.

O δράστης «εξουδετερώθηκε», σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των τοπικών αρχών. Επισημαίνεται ότι λόγω Χριστουγέννων η πόλη βουλιάζει από τουρίστες, ενώ η περιοχή ήταν κατάμεστη από φοιτητές. 

Φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, ο δράστης φορούσε μαύρα ρούχα και κρατούσε αυτόματο όπλο, ανέφερε η αστυνομία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πράγας, αφού σκόρπισε τον θάνατο, πυροβόλησε τον εαυτό του και έπεσε από την οροφή του κτιρίου απ' όπου πυροβολούσε. Τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίτερα σήμερα βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του.

Ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ είπε στους δημοσιογράφους ότι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο προτού εκείνος εξαπολύσει την επίθεσή του στο πανεπιστήμιο, καθώς βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας. Ο νεαρός άνδρας «έφυγε για την Πράγα λέγοντας ότι ήθελε να αυτοκτονήσει», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Οι αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι ο 24χρονος σκότωσε τον πατέρα του.

Η Σχολή Φιλοσοφίας και Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, όπου συνέβη το περιστατικό, εκκενώθηκε ενώ εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κτίριο βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε ότι η πολύνεκρη επίθεση δεν φέρεται να έχει σχέση με τη «διεθνή τρομοκρατία». «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το έγκλημα συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο Ρακούσαν σε δημοσιογράφους.

Το προσωπικό του Πανεπιστημίου της Πράγας ανέφερε νωρίτερα ότι υπάρχουν πυροβολισμοί εντός του κτιρίου, σύμφωνα με email που στάλθηκε προς τους φοιτητές από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου του Καρόλου. «Μην μετακινηθείτε... κλειδώστε τα γραφεία σας», αναφέρει το email. 

Με ανακοίνωσή της, η τσεχική αστυνομία ενημέρωσε: «Προτρέπουμε τους πολίτες να μην παραμείνουν στην περιοχή και να μη βγουν από το σπίτι. Η επέμβαση της αστυνομίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

 

«Συγκλονισμένη από την παράλογη βία των πυροβολισμών που στοίχισαν πολλές ζωές σήμερα στην Πράγα. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και στον τσεχικό λαό στο σύνολό του. Στεκόμαστε και θρηνούμε μαζί σας», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Χ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v