Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Στα 80-85 δολ. θα πωλείται το brent το 2024

«Καθήκον μας να εξισορροπούμε προσφορά και ζήτηση, ώστε ο κλάδος να λειτουργεί σταθερά», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μείωση παραγωγής και εξαγωγών, πλήρης αντιστροφή στην κατεύθυνση των βαρελιών. Λιγότερο από 5% στην Ευρώπη.

Ρωσία: Στα 80-85 δολ. θα πωλείται το brent το 2024

Η Ρωσία αναμένει ότι οι τιμές του brent θα κυμανθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 80 και 85 δολαρίων το βαρέλι το επόμενο έτος, εν μέσω περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η εκτίμηση βασίζεται σε σειρά αναλύσεων και σε διαμορφωμένες προβλέψεις για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε ο Νόβακ στο κρατικό κανάλι Rossiya 24.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν θέτουν συγκεκριμένο στόχο για το επίπεδο των τιμών του πετρελαίου, είπε ο Νόβακ. «Καθήκον μας είναι να εξισορροπούμε την προσφορά και τη ζήτηση, ώστε ο κλάδος να λειτουργεί σταθερά».

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, ιδιαίτερα οι de facto ηγέτες Σαουδική Αραβία και Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο, μετά την πτώση των τιμών του αργού. Παράλληλα, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα επεκτείνει τις μειώσεις εξαγωγών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τα 300.000 στα 500.000 βαρέλια.

«Η Ρωσία είναι υπεύθυνος συμμετέχων στη συμφωνία» για μείωση της παραγωγής, είπε ο Νόβακ. «Οι εταιρείες μας εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Οι παραγωγοί της χώρας, γράφει το Bloomberg, μετατόπισαν σημαντικά τις υπερπόντιες δραστηριότητές τους τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκοντας νέες αγορές μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα αλλά και το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλε η G7.

Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 45%-50% των ρωσικών αποστολών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων φέτος, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο της Ινδίας εκτοξεύτηκε στα ύψη, στο 40% από το σχεδόν μηδέν δύο χρόνια νωρίτερα, είπε ο Νόβακ.

Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη αναμένεται να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των συνολικών προμηθειών της χώρας στο εξωτερικό φέτος, σε σύγκριση με 45% τα προηγούμενα χρόνια, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v