Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Politico: Αλλάζουν γραμμή οι ΗΠΑ για την Ουκρανία

Στροφή σε αμυντική διάταξη και προσδοκίες για κινήσεις που θα οδηγήσουν σε κατάπαυση πυρός. Πώς μεταφράζεται η δήλωση Μπάιντεν θα στηρίξουμε «όσο μπορούμε».

Politico: Αλλάζουν γραμμή οι ΗΠΑ για την Ουκρανία

Καθώς η αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετατοπίζουν αθόρυβα την εστίασή τους από την υποστήριξη του στόχου της Ουκρανίας για ολοκληρωτική νίκη επί της Ρωσίας, στη βελτίωση της θέσης της σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν και Ευρωπαίο διπλωμάτη με έδρα την Ουάσιγκτον, γράφει το Politico. Μια τέτοια διαπραγμάτευση πιθανότατα θα σήμαινε παραχώρηση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν δημόσια ότι δεν υπάρχει επίσημη αλλαγή στη διοικητική πολιτική -ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον στόχο της Ουκρανίας να αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να φύγει εντελώς από τη χώρα. Αλλά μαζί με τους ίδιους τους Ουκρανούς, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τώρα την αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου σε μια ισχυρότερη αμυντική θέση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει, επίσης, την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και την οικοδόμηση οχυρώσεων, αντιαρματικών εμποδίων και τάφρων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, λένε αυτοί οι αξιωματούχοι. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην ταχεία ανάσταση της αμυντικής βιομηχανίας της ίδιας της Ουκρανίας.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο περιοδικό POLITICO αυτή την εβδομάδα ότι μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής στροφής προς την άμυνα στοχεύει στη στήριξη της θέσης της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση. «Αυτή ήταν η θεωρία μας για την υπόθεση σε όλη τη διάρκεια -ο μόνος τρόπος με τον οποίο τελειώνει τελικά αυτός ο πόλεμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο αξιωματούχος.

«Θέλουμε να είναι σε ισχυρότερη θέση για να κρατήσουν την επικράτειά τους. Δεν είναι ότι τους αποθαρρύνουμε να ξεκινήσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Για τον Μπάιντεν, η πλοήγηση στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, εν μέσω μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας -με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους να χλευάζουν ανοιχτά τις προσπάθειές του-, θα αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη. Καθώς βοηθά την Ουκρανία να στραφεί σε μια πιο αμυντική στάση, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν φαίνεται να δίνει το πλεονέκτημα στον Πούτιν αφού επιμένει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 ότι βρίσκεται πλήρως πίσω από τη υπόσχεση νίκης του Ζελένσκι επί της Μόσχας.

Στη συνέντευξη Τύπου του τέλους του έτους, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία προετοιμάζει νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει τη θέση του να αποσύρει η Ρωσία όλες τις δυνάμεις της. 

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν μεταπήδησε από το να υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», στο να λέει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν υποστήριξη «όσο μπορούμε» και υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία έχει κερδίσει ήδη «μια τεράστια νίκη. Ο Πούτιν απέτυχε».

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό μεταφράζεται σε: Ετοιμαστείτε να δηλώσετε μια μερική νίκη και να βρείτε έναν τρόπο τουλάχιστον για μια εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα, κάτι που θα άφηνε την Ουκρανία μερικώς διαιρεμένη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v