Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερός ο πληθωρισμός στην Ισπανία το Δεκέμβριο

Η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που δημοσίευσε στοιχεία Δεκεμβρίου. Καταγράφεται σταθεροποίηση του δείκτη στο 3,3%. Γιατί αναμένονται ανοδικές πιέσεις.

Σταθερός ο πληθωρισμός στην Ισπανία το Δεκέμβριο

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία παρέμεινε σταθερός στο κλείσιμο της χρονιάς. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. 

Η έκθεση προσφέρει στους επενδυτές την πρώτη γεύση σε ότι αφορά τον πληθωρισμό από μια μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης για τον τελευταίο μήνα του έτους. Τα στοιχεία για την περιοχή συνολικά θα ανακοινωθούν την επόμενη Παρασκευή.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτιμούν ότι τέτοιοι αριθμοί θα δικαιολογήσουν την άποψή τους ότι, παρά τον εκπληκτικά αδύναμο πληθωρισμό 2,4% τον Νοέμβριο που ώθησε τους traders να στοιχηματίσουν σε μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο, στην πραγματικότητα θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν τον στόχο του 2%.

Με τη Γερμανία να έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών τον Δεκέμβριο του 2022, το αποτέλεσμα της μη επανάληψης ένα χρόνο αργότερα φαίνεται ότι θα οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Παρόμοιος αντίκτυπος είναι πιθανός στην Ισπανία, όπου οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για αύξηση του πληθωρισμού στα τέλη του 2023 και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, καθώς η βάση σύγκρισης αλλάζει, κυρίως λόγω της ενέργειας.

Παρόλο που ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, οι κεντρικές τράπεζες στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία προβλέπουν ότι θα επιβραδυνθεί στο 2% ή ακόμη και χαμηλότερα το 2025.

Η γερμανική Bundesbank δεν είναι τόσο αισιόδοξη, καθώς βλέπει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να παραμένει πάνω από τον στόχο το 2026, διατηρούμενη υψηλότερα λόγω των μισθών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v