Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολική επαναφορά των βαθύπλουτων το 2023, πρώτος ο Μασκ

Κέρδη 1,5 τρισ. δολαρίων στη συνολική περιουσία των 500 πλουσιότερων του κόσμου, με οδηγό την... τεχνητή νοημοσύνη. Τα πρωτεία στον Ελον Μασκ. Ποιοι παίκτες του μεγάλου πλούτου θα πρωταγωνιστήσουν το 2024.

Ολική επαναφορά των βαθύπλουτων το 2023, πρώτος ο Μασκ

To 2023 ήταν μια χρονιά κατά την οποία οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έκαναν το μεγάλο comeback. Η συνολική καθαρή περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 1,5 τρισ. δολάρια τη χρονιά που φεύγει, αντιστρέφοντας πλήρως τη χασούρα των 1,4 τρισ. δολαρίων του 2022, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Για άλλη μια φορά, η περιουσία τους συνδέθηκε στενά με την απόδοση των τεχνολογικών μετοχών, οι οποίες έπιασαν νέα ρεκόρ παρά τους φόβους για ύφεση, τον παρατεταμένο πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια και τη γεωπολιτική αναταραχή. Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας βίωσαν αύξηση του πλούτου τους κατά 48% ή 658 δισ. δολάρια φέτος, με πιλότο τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη φήμη που απέκτησε.

Κανείς δεν τα κατάφερε καλύτερα από τον Έλον Μασκ, ο οποίος ανέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από τον Γάλλο μεγιστάνα πολυτελείας της Louis Vuitton Μπερνάρ Αρνό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έβγαλε επιπλέον 95,4 δισ. δολάρια από τις επιτυχίες της Tesla και της SρaceX, ενώ είχε χάσει 138 δισ. δολάρια το 2022. Η καθαρή περιουσία του ξεπερνά πλέον κατά 50 δισ. δολάρια αυτήν του Αρνό, μετά την παγκόσμια επιβράδυνση στη ζήτηση για τα είδη πολυτελείας της LVMH.

 

Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος έβαλε περισσότερα από 70 δισ. δολάρια στην τσέπη του φέτος και πλέον μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τον Aρνό, ενώ η περιουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Meta Platforms Μαρκ Ζούκερμπεργκ εκτινάχθηκε κατά περισσότερα από 80 δισ. δολάρια.

Από την άλλη, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντανί έχασε 21 δισ. δολάρια μόνο στις 27 Ιανουαρίου – και 37,3 δισεκατομμύρια δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – αφού η short-seller Hindenburg Research διέλυσε την αξία του ομίλου του. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να κρατά 11ψήφια περιουσία.

Τι επιφυλάσσει ο κόσμος για τους πλουσιότερους ανθρώπους το 2024 δεν το γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα, όπως εξάλλου κανείς δεν προέβλεψε τη φετινή ανάκαμψη. Ωστόσο είναι δεδομένο το ποιοι παίκτες του μεγάλου πλούτου, μεταξύ άλλων και πέραν των προαναφερθέντων, θα απασχολήσουν τη δημοσιότητα και τους χομπίστες της συλλογής... αστρονομικών οικονομικών δεδομένων.

Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μάγιερς: Στη γαλλική Big 4 της μόδας

Η 70χρονη κληρονόμος της L'Oréal είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον πλανήτη και η πρώτη με 12ψήφια καθαρή περιουσία. Ανήκει στη γαλλική Big 4 της μόδας και της ομορφιάς, μαζί με τους οίκους Louis Vuitton, Chanel και Hermès. Η περιουσία της αυξήθηκε κατά 40% φέτος.

Καρλ Άικαν: Μια νέα αρχή στα 87 του

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον 87χρονο ακτιβιστή επενδυτή, αφού η short-seller Hindenburg Research εξαφάνισε 18,1 δισ. δολάρια από την περιουσία του, μάλιστα τα 10 δισ. μόλις σε μια μέρα. Ωστόσο, δεν τα παρατάει και σκοπεύει να ξεκινήσει μια νέα μάχη για να πάρει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας βιοτεχνολογίας Illumina.

Ρούπερτ Μέρντοχ: Χάνει δίκες, κερδίζει χρήματα

Ο 92χρονος ιδρυτής της News Corp. αποσύρθηκε επίσημα, παραχωρώντας τον έλεγχο στον γιο του, Λάχλαν. Αναμένεται μια δύσκολη χρονιά για τον κληρονόμο, καθώς Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούν ξανά την αμερικανική προεδρία. Η Fox έχει ήδη συμβιβαστεί με την Dominion Voting Systems για 787,5 εκατομμύρια δολάρια, αφού κατηγορήθηκε ότι μετέδωσε ψευδείς ειδήσεις για νοθεία στις προηγούμενες κάλπες. Η Fox αντιμετωπίζει άλλη μια αγωγή από την Smartmatic Corp. σε παρόμοια υπόθεση. Η διαμάχη ωστόσο δεν έχει μειώσει την καθαρή περιουσία του Μέρντοχ, η οποία μάλιστα αυξήθηκε στα 8,9 δισ. δολάρια το 2023.

Ντόναλντ Τραμπ: Κέρδισε μισό δισ. μετά την ήττα στις εκλογές

Ο 77χρονος πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος μπορεί να έχασε τις εκλογές του 2020, αλλά το πορτοφόλι του φούσκωσε. Η περιουσία του έχει αυξηθεί κατά 500 εκατομμύρια δολάρια από το 2021, δίνοντάς του συνολική καθαρή περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο, το 2024 θα κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε σειρά δικαστικών αιθουσών, που ξεκινούν από υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης και φτάνουν έως τις προσπάθειές του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα 2020 – ενώ ταυτόχρονα θα διεκδικήσει ξανά τον τίτλο του έως λίαν προσφάτως επονομαζόμενου πλανητάρχη.

Τσαπένγκ «CZ» Ζάο: Με +25 δισ. για ώρα ανάγκης στη φυλακή

Από πολλές απόψεις φεύγει μια δύσκολη χρονιά για τον 46χρονο ιδρυτή του Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Τον Νοέμβριο, ο CZ και η Binance ομολόγησαν την ενοχή τους για ξέπλυμα χρήματος και παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων. Συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και να πληρώσει ατομικό πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων, πλέον των 4,3 δισ. δολαρίων που πρέπει να καταβάλει η Binance. Ωστόσο, η ανάκαμψη στα crypto αύξησε τον πλούτο του κατά σχεδόν 25 δισ. δολάρια φέτος, αν και δεν αποκλείεται να τα χαρεί στη... φυλακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v