Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέβηκε στο 4,1% ο πληθωρισμός στη Γαλλία το Δεκέμβριο

Η απόσυρση μέτρων ενεργειακής στήριξης άφησε το σημάδι της στα στοιχεία. Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για την ευρωζώνη με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον πληθωρισμό στο 3%.

Ανέβηκε στο 4,1% ο πληθωρισμός στη Γαλλία το Δεκέμβριο

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών ανέβηκαν ταχύτερα και το κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε μετά τον περιορισμό της στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση.

Η ετήσια μέτρηση στο 4,1% ήταν υψηλότερη από το 3,9% του Νοεμβρίου. Είναι σύμφωνη με τη διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές και παραμένει πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 7,3% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% — λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που ανακοινώνονται την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν αύξηση στο 3%, αν και η επιβράδυνση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς προχωρά το έτος. 

Η υποτονική ευρωπαϊκή οικονομία πιθανότατα θα βοηθήσει στην υποχώρηση του πληθωρισμού, με το μπλοκ πιθανόν να έχει υποστεί μια ήπια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και τη Γερμανία, το μεγαλύτερο μέλος του, να δείχνει ελάχιστες ενδείξεις ότι ακολουθεί ισχυρή ανάκαμψη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v