Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνικοποιεί τη μεγαλύτερη ιταλική χαλυβουργία η κυβέρνηση Μελόνι

Το κράτος αυξάνει το μερίδιό του στην Acciaierie d'Italia από 38% σε 66%, με κεφαλαιακή ένεση 320 εκατ. ευρώ, καθώς ο μεγαλομέτοχος Arcelor Mittal αρνήθηκε να συνεισφέρει στην «προβληματική» βιομηχανία.

Εθνικοποιεί τη μεγαλύτερη ιταλική χαλυβουργία η κυβέρνηση Μελόνι

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεσμεύτηκε ότι θα αποκτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας, μετά τη σύγκρουση με τον σημερινό μέτοχο πλειοψηφίας Arcelor Mittal όσον αφορά τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της βιομηχανίας.

Σε σχετική συνάντηση σήμερα Δευτέρα, η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το μερίδιό της στην Acciaierie d'Italia - παλαιότερα γνωστή ως Ilva - στο 66% από 38%, με ένεση 320 εκατ. ευρώ φρέσκου κεφαλαίου, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση.

Οι περαιτέρω αποφάσεις για την εταιρεία θα ληφθούν μέσω του κρατικού οχήματος Invitalia Spa, μεταδίδει το Bloomberg.

Η εθνικοποίηση της χαλυβουργίας αποφασίστηκε καθώς η Arcelor Mittal απέρριψε το αίτημα να συνεισφέρει με νέα κεφάλαια. 

Το μέλλον του πρώην εργοστασίου της Ilva στοιχειώνει διαδοχικές ιταλικές κυβερνήσεις από το 2012, όταν η χαλυβουργία τέθηκε υπό ειδική διαχείριση και ξεκίνησε σχετική έρευνα. Εκτοτε πυροδοτήθηκε μια κρίση που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση της παραγωγής χάλυβα, εγείροντας θέματα βιωσιμότητας της επιχείρησης και θέτοντας ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον των 10.000 εργαζομένων της.

Η κρίση έγινε αισθητή κυρίως στον Τάραντα, στον ιταλικό νότο, όπου εδρεύει το κύριο εργοστάσιο. Οι δικαστικές αρχές, επίσης, έχουν συνδέσει τα τοπικά χαλυβουργεία με υψηλά ποσοστά καρκίνου και αυξημένα επίπεδα εκπομπών διοξινών στην περιοχή.

Η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στην Acciaierie d'Italia ανατρέπει την τάση της δεξιάς κυβέρνησης υπό την Τζόρτζια Μελόνι προς την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Το υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, έδωσε πράσινο φως για την πώληση της ναυαρχίδας των αερομεταφορών ITA Airways και του δικτύου τηλεφωνίας Telecom Italia, καθώς και για τη διάθεση μεριδίου στην Banca Monte dei Paschi di Siena.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v