Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λέιν-ΕΚΤ: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων πριν τον Ιούνιο

Η υπερβολική βιασύνη μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική, έσπευσε να δηλώσει ο Ιρλανδός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διασκεδάζοντας τα πονταρίσματα για περικοπές ήδη από τον Μάρτιο. «Απειλείται νέο κύμα πληθωρισμού».

Λέιν-ΕΚΤ: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων πριν τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει έως τον Ιούνιο στη διάθεσή της κρίσιμα δεδομένα για να αποφασίσει εάν θα προβεί στην πρώτη κίνηση μιας πιθανής σειράς περικοπών επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, επισημαίνοντας παράλληλα πως η υπερβολική βιασύνη μπορεί να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη φαίνεται πλέον υπό έλεγχο, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα ρίξει το κόστος δανεισμού από τα υψηλά φετινά ρεκόρ, ξεκινώντας τον κύκλο χαλάρωσης πιθανώς από τον Μάρτιο, τονίζει το Reuters.

Ο Λέιν διασκέδασε ευθαρσώς τη σκέψη μιας «ακολουθίας μειώσεων επιτοκίων», τονίζοντας πως τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς θα καταστούν πλήρως διαθέσιμα στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου.

«Πριν από τη συνάντησή μας τον Ιούνιο δεν θα έχουμε αυτά τα σημαντικά δεδομένα», δήλωσε ο Ιρλανδός οικονομολόγος στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. «Αλλά, επιτρέψτε μου να τονίσω, υπάρχουν κι άλλα δεδομένα που θα εξετάζουμε κάθε εβδομάδα».

Επί του παρόντος, οι αγορές χρήματος τιμολογούν περικοπές τουλάχιστον κατά 150 μονάδες βάσης φέτος, οδηγώντας στο 2,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Η άνοδος των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ήταν εν μέρει «μια ασφάλιση» έναντι του πληθωρισμού που επανέρχεται, είπε ο Λέιν, προσθέτοντας ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη όταν έρθει η ώρα να χαλαρώσει η πολιτική.

Τόνισε επιπλέον ότι η υπερβολικά γρήγορη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα πληθωρισμού, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να προχωρήσει ακολούθως σε επιπρόσθετες κινήσεις σύσφιξης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v