Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέλος ΕΚΤ: Μην έχετε σίγουρη τη μείωση επιτοκίων φέτος!

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί για τον κίνδυνο ύφεσης και κινείται κόντρα στις προσδοκίες της αγοράς. «Αρκούδα» και ο Γερμανός συνάδελφός του.

Μέλος ΕΚΤ: Μην έχετε σίγουρη τη μείωση επιτοκίων φέτος!

Οι απειλές που απορρέουν από τον παρατεταμένο πληθωρισμό θα αποτρέψουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το να μειώσει τα επιτόκια φέτος -ακόμη και αν δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί η ύφεση, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χόλτσμαν, Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η οικονομία της ευρωζώνης απογοήτευσε πρόσφατα και πιθανότατα μόλις δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου θα αποδειχτεί ότι υπήρξε πολλή αισιοδοξία από τους αξιωματούχους, είπε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στο Νταβός, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις -όπως αυτή στη Μέση Ανατολή- δημιουργούν κίνδυνο διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές ενέργειας, ασκώντας πίεση στις τιμές που η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει.

«Η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί επειδή αυτό που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι νομίζω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι η ώθηση σε κάτι πολύ πιο ευρείας βάσης, που θα επηρεάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές», είπε ο Χόλτσμαν, σήμερα Δευτέρα. «Δεν πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μείωση των επιτοκίων το 2024».

Ο πληθωρισμός έφτασε σε κοντινή απόσταση από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ στα τέλη του περασμένου έτους, προκαλώντας εικασίες για το πότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιστρέψουν τη μεγαλύτερη εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης από την εισαγωγή του ευρώ πριν από 25 χρόνια, θυμίζει το Bloomberg. Οι traders ποντάρουν σε έξι περικοπές κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ξεκινώντας από τον Απρίλιο, ενώ οικονομολόγοι αναμένουν τέσσερις, την πρώτη τον Ιούνιο.

«Μόλις οριστεί μια τέτοια ημερομηνία, θα πυροδοτήσει αμέσως μια δυναμική που δεν μπορούμε να ελέγξουμε», δήλωσε ο Χόλτσμαν, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. 

Μιλώντας σήμερα στο Bloomberg Television, ο Πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, συμφώνησε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί η νομισματική χαλάρωση, προτείνοντας να μη γίνει καμία κίνηση πριν από το καλοκαίρι. «Ίσως μπορούμε να περιμένουμε τις καλοκαιρινές διακοπές ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν θέλω να κάνω εικασίες», δήλωσε από το Νταβός, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι θα παραμείνουν εξαρτημένοι από τα δεδομένα. «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για μειώσεις».

Η ΕΚΤ βλέπει επί του παρόντος τον πληθωρισμό να αγγίζει το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις τιμών αναμένεται να παραμείνουν πάνω από αυτό το όριο μέχρι το τέλος του 2026. Ο Χόλτσμαν περιέγραψε την τελευταία τάση ως μια «πλάγια κίνηση» και προειδοποίησε ότι μπορεί να συνεχιστεί. Οι μισθολογικές απαιτήσεις δεν έχουν ακόμη μειωθεί και ορισμένες από τις τελευταίες συμφωνίες σε διαπραγματεύσεις σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία δείχνουν «αρκετά υψηλές» αυξήσεις.

Η αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει γίνει «ήπια πιο σκεπτικιστική» τους τελευταίους μήνες, συνέχισε ο Αυστριακός. Τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου για την ευρωζώνη θα δημοσιευθούν στις 30 Ιανουαρίου και όπως είπε, φοβάται ότι «θα είμαστε ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξοι» στη συνέχεια.

Αν και δεν αναμένει ότι η περιοχή θα πέσει σε «πραγματική ύφεση», θα μπορούσε «να υποκύψει εύκολα σε μια πυροδοτούμενη από εξωτερικές επιδράσεις».

«Εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου να ανέβουν, οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξευθούν και αυτό θα πλήξει έναν αριθμό βιομηχανιών που έχουν ήδη υποστεί πλήγματα. Ίσως ακόμη και τον κλάδο των υπηρεσιών», είπε. «Τότε, μια ύφεση δεν είναι απίθανη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v