Δεν θα συμμετάσχει στο Φόρουμ του Νταβός η Τουρκία

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ δεν θα παρευρεθεί λόγω της στάσης των διοργανωτών του στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η απόφαση περιπλέκει τις προσπάθειες της Άγκυρας να επανασυνδεθεί με τους παγκόσμιους επενδυτές.

Δεν θα συμμετάσχει στο Φόρουμ του Νταβός η Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους αξιωματούχους της χώρας του να μην παρευρεθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα λόγω της στάσης που τηρούν οι διοργανωτές του στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ δεν θα συμμετάσχει τελικά στη συνάντηση.

Η απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει τα ανώτατα στελέχη του από το φόρουμ περιπλέκει τις προσπάθειες της Άγκυρας να επανασυνδεθεί με τους παγκόσμιους επενδυτές μετά από χρόνια αντισυμβατικών πολιτικών, επισημαίνει το Bloomberg.

Τα γραφεία του Ερντογάν και του Σίμσεκ αρνήθηκαν να δώσουν κάποιο σχόλιο.

Η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή θα βρεθεί στο επίκεντρο της φετινής σύνοδου κορυφής, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Θα συζητηθούν τρόποι για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και επιστροφή στη διπλωματία. Υπό το πρίσμα αυτό το Φόρουμ θα φιλοξενήσει πάνω από 50 ηγέτες του αραβικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και ενός υψηλόβαθμου Παλαιστίνιου.

Ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του φόρουμ, καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων.

Η δήλωση αυτή εξόργισε την τουρκική πλευρά, η οποία σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Χαμάς χαρακτηρίζοντάς την ως ομάδα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Παράλληλα επέκρινε το Ισραήλ για τον πολύνεκρο απολογισμό των επιχειρήσεών του στη Γάζα, όπου 24.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία συνέλαβε δεκάδες άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας εκ μέρους της Μοσάντ, υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, ενώ προειδοποίησε ότι θα απαντήσει σε τυχόν συνωμοσίες για δολοφονία μαχητών της Χαμάς στο έδαφός της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v