Σάρωσε ο Τραμπ στην Αϊόβα, δεύτερος ο ΝτεΣάντις

Πάνω από το 50% των ψήφων πήρε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, που έστειλε σήμα ενότητας. ΝτεΣάντις και Χέιλι μένουν στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Σάρωσε ο Τραμπ στην Αϊόβα, δεύτερος ο ΝτεΣάντις

Ο Ντόναλντ Τραμπ σάρωσε στις εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα.

Με τις περισσότερες ψήφους μετρημένες, ο Τραμπ έμελλε να συγκεντρώσει πάνω από το 51%, με τον Ρον ΝτεΣάντις να κερδίζει οριακά τη Νίκι Χέιλι για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση, με λίγο πάνω από το 21%. Η Χέιλι ήρθε στην τρίτη θέση, με περίπου 19%.

«Πραγματικά πιστεύω ότι είναι καιρός τώρα να ενωθούμε όλοι, η χώρα μας», είπε ο Τραμπ ενώπιον των υποστηρικτών του. Αντί να επιτεθεί σε ΝτεΣάντις και Χέιλι, όπως είχε κάνει επανειλημμένα σε όλη την εκστρατεία, ο Τραμπ έτεινε κλαδί ελιάς, περιγράφοντας τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του ως «πολύ έξυπνους ανθρώπους, πολύ ικανούς ανθρώπους».

Το αποτέλεσμα άφησε τον ΝτεΣάντις και τη Χέιλι να ισχυρίζονται ότι είναι ο βασικός αντίπαλος του Τραμπ. Και οι δύο υποψήφιοι ήλπιζαν να αναδειχθούν από την Αϊόβα ως ο πιο εύλογος αντίπαλός του για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών.

Στην ομιλία του προς τους υποστηρικτές ΝτεΣάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει. «Πήραμε το εισιτήριό μας από την Αϊόβα».

Η Χέιλι υποσχέθηκε επίσης να συνεχίσει να αγωνίζεται για την υποψηφιότητά της μετά την τρίτη θέση, λέγοντας ότι η Αμερική «αξίζει καλύτερα» από μια ρεβάνς μεταξύ του Τραμπ και του νυν Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η εκστρατεία της είναι η «καλύτερη ελπίδα για να σταματήσει ο εφιάλτης Τραμπ-Μπάιντεν» και ισχυρίστηκε ότι η απόδοσή της στην Αϊόβα, σε συνδυασμό με ισχυρούς αριθμούς στις δημοσκοπήσεις στο Νιού Χάμσαϊρ και στη Νότια Καρολίνα, σημαίνουν ότι βρισκόταν σε «αγώνα δύο ατόμων» με τον Τραμπ.

Ο Τραμπ, ο ΝτεΣάντις και η Χέιλι αναμενόταν να μετατοπίσουν γρήγορα την εστίαση της προεκλογικής τους εκστρατείας στο Νιου Χάμσαϊρ, στο οποίο διεξάγονται προκριματικές εκλογές στις 23 Ιανουαρίου. Η Χάλεϊ έχει επικεντρώσει τις προεκλογικές της προσπάθειες κυρίως στο Νιου Χάμσαϊρ, με σκοπό να κερδίσει τους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους εκεί.

Οι εκλογές διεξήχθησαν υπό συνθήκες σφοδρού ψύχους. Το κόμμα ανακοίνωσε ότι περίπου 100.000 Ρεπουμπλικανοί συμμετείχαν, σε σύγκριση με περίπου 186.000 το 2016.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v