Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφίγγουν τα λουριά στη Ρωσία οι τουρκικές τράπεζες

Καθυστερήσεις ή αποτυχία στις συναλλαγές φέρνει η εντατικοποίηση ελέγχων για ξέπλυμα χρήματος, υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων. Σύγκλιση με τα νατοϊκά προτάγματα. Το βλέμμα στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σφίγγουν τα λουριά στη Ρωσία οι τουρκικές τράπεζες

Οι τράπεζες στην Τουρκία έχουν εντείνει τον έλεγχο συναλλαγών που συνδέονται με τη Ρωσία, προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τα προτάγματα ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον για υπονόμευση της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ηδη χρειάζεται περισσότερο χρόνο η διεκπεραίωση μεταφοράς χρημάτων, και σε κάποιες περιπτώσεις τα κεφάλαια στέλνονται πίσω ή καθυστερούν για μέρες, είπαν τραπεζίτες που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η αυστηρότερη στάση ανταποκρίνεται στο διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να επιβάλει δευτερογενείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τις αλλαγές υπαγόρευσε η ειδική υπηρεσία για τον έλεγχο ξένων περιουσιακών στοιχείων στα τέλη Δεκεμβρίου και στη συνέχεια οι τουρκικές τράπεζες ανέλαβαν δράση, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο βασικοί εμπορευματικοί κόμβοι για τη Ρωσία, έχουν επίσης αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση Ρώσων πελατών. Η πίεση από πλευράς Τουρκίας αντανακλά την επιδίωξή της να αφαιρεθεί από τη διεθνή γκρίζα λίστα όσων χωρών θεωρούνται ανίκανες να αντιμετωπίσουν το ξέπλυμα χρήματος. Ο χαρακτηρισμός αυτός παρεμποδίζει τις τύχες της Τουρκίας στον επιθυμητό στόχο προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Μέχρι στιγμής, ο έλεγχος από πλευράς τουρκικών τραπεζών έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση των συναλλαγών, ενώ οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λήψη πληρωμών, δήλωσε ο Μουσταφά Γκιουλτεπέ, επικεφαλής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Τουρκίας. Ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιληφθεί του ζητήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v