Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε 17 μήνες έπεσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Το αυξημένο κόστος δανεισμού, η υποτονική οικονομία σε μέρη της Ευρώπης και η απαισιοδοξία γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θολώνουν τις προοπτικές του κλάδου.

Πρώτη φορά σε 17 μήνες έπεσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προετοιμάζονται για πιο αργή ανάπτυξη φέτος, αφού οι πωλήσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά σε 17 μήνες τον Δεκέμβριο, λόγω της μείωσης του ενθουσιασμού για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων υποχώρησαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση, στα 1,05 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις μειώθηκαν σχεδόν κατά 25% στη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής, τη Γερμανία, μετά την εξάντληση των κινήτρων για ηλεκτρικά οχήματα, επισκιάζοντας την ανάπτυξη σε άλλες βασικές χώρες.

Το αυξημένο κόστος δανεισμού, η υποτονική οικονομία σε μέρη της Ευρώπης και η αυξανόμενη απαισιοδοξία γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θολώνουν τις προοπτικές του κλάδου. Το Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι η αύξηση των πωλήσεων φέτος θα επιβραδυνθεί στο 5%, από 14% το 2023. Αυτό πιθανότατα θα μειώσει τις τιμές των αυτοκινήτων και θα συμπιέσει τις αποδόσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν 28% πέρυσι, αλλά μειώθηκαν κατά 25% τον Δεκέμβριο, εν μέσω πτώσης των ταξινομήσεων για αυτοκίνητα με μπαταρία στη Σουηδία, την Ολλανδία και την Κροατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε την πρώτη μηνιαία πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων από τον Απρίλιο του 2020, την κορύφωση της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v