Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Μειωμένη στο μισό η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Αντίθετη πρόβλεψη από τον ΟΠΕΚ κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

IEA: Μειωμένη στο μισό η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα μειωθεί κατά το ήμισυ φέτος, αναφέρει η υπηρεσία επιτήρησης ενέργειας της Δύσης, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για σταθερή αύξηση της ζήτησης το 2024.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) επικαλείται τον αντίκτυπο της εξασθένησης της κινεζικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, της βραδύτερης ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες και της αύξησης της μεγαλύτερης χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, σε σύγκριση με 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, με τους παραγωγούς εκτός του καρτέλ του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, να συμβάλλουν στην αύξηση της προσφοράς κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 103,5 εκατ. bpd.

Σημειώνει ότι η επιπλέον προσφορά θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά πετρελαίου σε «σημαντικό πλεόνασμα». Η έκθεση ήρθε μια ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ δημοσίευσε τη δική του πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v