Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Νέες μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς

Αντιδράσεις μετά τη μυστική «συνάντηση του Πότσνταμ» του AfD, που συζήτησε σχέδια απέλασης μεταναστών και Γερμανών. Ίδρυση νέου ακροδεξιού κόμματος, από τον πρώην επικεφαλής της γερμανικής "ΕΥΠ". Το μήνυμα Σολτς.

Γερμανία: Νέες μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη Γερμανία κατά του ακροδεξιού κόμματος AfD και της ακραίας ιδεολογίας του, μετά τις αποκαλύψεις για τη συνάντηση στελεχών του με νεοναζιστική οργάνωση και το σχέδιο για απελάσεις μεταναστών, που εδώ και μία εβδομάδα έχει οδηγήσει σε σπάνιες, μαζικές κινητοποιήσεις.

Από την Παρασκευή έχουν οργανωθεί περίπου 100 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την οργάνωση «Παρασκευή για το Μέλλον» και τη συλλογικότητα πολιτών Campact, εκ των οργανωτών του κινήματος.

Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη στο Μόναχο που η πορεία που είχε προγραμματιστεί στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βαυαρίας ακυρώθηκε. Η αστυνομία έκανε λόγο για 100.000 διαδηλωτές, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση μέχρι τώρα.

«Έξω οι Ναζί» και «Ποτέ ξανά», ήταν τα συνθήματα που επικρατούσαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Στην πλατεία του Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, η συμμετοχή ήταν εξίσου μαζική: 100.000 σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό RBB, που επικαλείται στοιχεία της αστυνομίας, 350.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Περίπου 250.000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν το Σάββατο σε δεκάδες πόλεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καναλιού ARD.

Η κινητοποίηση αυτή μαρτυρά το σοκ που προκάλεσε η αποκάλυψη, στις 10 Ιανουαρίου, από το γερμανικό μέσο ερευνητικής δημοσιογραφίας Correctiv, για τη συνάντηση που είχαν το Νοέμβριο στο Πότσδαμ μέλη ακροδεξιών και εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπου συζητήθηκε ένα σχέδιο μαζικής απελάσεων αλλοδαπών ή ατόμων μη γερμανικής καταγωγής. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έφτασε στο σημείο να πει στον Τύπο ότι η συνάντηση αυτή θυμίζει «τη φρικτή Διάσκεψη της Βάνζεε», όπου οι Ναζί συζήτησαν, το 1942, την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης.

Οι αποκαλύψεις αυτές «έβγαλαν τον κόσμο στον δρόμο (…) Εκείνοι που δεν έκαναν τίποτα προηγουμένως, έρχονται τώρα», εκτίμησε ο Γιεργκ Λάουρεντς, ένας κάτοικος του Μονάχου που διαδήλωσε στην πόλη του.

«Εκείνοι που ίσως δεν ξέρουν ακόμη αν θα ψηφίσουν υπέρ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή όχι, μετά τις διαδηλώσεις αυτές δεν μπορούν πια να το κάνουν», είπε μια άλλη διαδηλώτρια, η Κατρίν Ντελριέ, 53 ετών, που συμμετείχε στην κινητοποίηση για χάρη των τριών παιδιών της, «για να μην μεγαλώσουν με μια καφετιά (σ.σ. το χρώμα της AfD) κυβέρνηση».

Στη Δρέσδη, την πρωτεύουσα της Σαξονίας, προπυργίου της AfD, η αστυνομία έκανε λόγο για «τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων».

Στην Κολονία οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 70.000 διαδηλωτές σήμερα ενώ στη Βρέμη η τοπική αστυνομία εκτίμησε τη συμμετοχή τις 45.000.

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη «σύνοδο της ντροπής», όπως την χαρακτηρίζουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ήταν μέλη της AfD και ο Αυστριακός Μάρτιν Ζέλνερ, ηγετικό στέλεχος του «ταυτοτικού κινήματος». Ο Ζέλνερ παρουσίασε ένα σχέδιο για την απέλαση στη βόρεια Αφρική περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων: αιτούντων άσυλο, αλλοδαπών αλλά και Γερμανών πολιτών που δεν έχουν «αφομοιωθεί», σύμφωνα με το Correctiv.

Η AfD, η οποία αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λίγους μήνες πριν από τρεις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των μελών της στη συνάντηση αλλά υποστηρίζει ότι δεν υιοθετεί το σχέδιο του Ζέλνερ.

Πολλοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που συμμετείχε σε μια διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπογράμμισαν ότι κάθε σχέδιο απέλασης προσώπων μη γερμανικής καταγωγής συνιστά επίθεση κατά της δημοκρατίας.

«Η Δημοκρατία ξυπνά», σχολίασε το περιοδικό Spiegel μετά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Πολιτικοί, εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων αλλά και οι προπονητές της Μπουντεσλίγκα, του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, κάλεσαν τους πολίτες να κινητοποιηθούν κατά της AfD.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι οι διαδηλωτές «δίνουν κουράγιο σε όλους μας, υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το Σύνταγμά μας απέναντι στους εχθρούς τους».

Η AfD επωφελήθηκε τους τελευταίους μήνες από το αίσθημα δυσαρέσκειας του πληθυσμού, λόγω της νέας εισροής προσφύγων στη χώρα αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, με φόντο την οικονομική επιβράδυνση και τον υψηλό πληθωρισμό.

Το ακροδεξιό κόμμα, που μπήκε στο Κοινοβούλιο το 2017, βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου (περίπου 22%) πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους καταγράφει ρεκόρ αντιδημοφιλίας. Στα «προπύργιά» της, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η AfD είναι πρώτο κόμμα, με ποσοστά που ξεπερνούν το 30%.

«Η δημοκρατία μας είναι δυνατή! Ευχαριστώ όλους όσους σηκώνονται όρθιοι και δείχνουν τα πρόσωπά τους - όπως σήμερα στην πατρίδα μου, το Αμβούργο», έγραψε στα social media ο Καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

«Οι δεξιοί εξτρεμιστές επιτίθενται στη δημοκρατία μας. Θέλουν να καταστρέψουν την κοινωνική μας συνοχή», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο εβδομαδιαίο βίντεο του podcast. «Σε μια μυστική διάσκεψη, αυτοί οι εξτρεμιστές συζήτησαν πώς θα μπορούσαν να διώξουν εκατομμύρια ανθρώπους από τη χώρα μας».

Νέο ακροδεξιό κόμμα από τον πρώην επικεφαλής της γερμανικής "ΕΥΠ" - Διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης

Οι αναταράξεις στο γερμανικό πολιτικό σύστημα είναι διαρκείς. Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, δύο νέα κόμματα ξεπροβάλλουν στα άκρα του πολιτικού φάσματος. Μετά τη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ για τη «Δικαιοσύνη και τη Λογική» στην πλευρά της άκρας αριστεράς, έρχεται τώρα να προστεθεί η Ένωση Αξιών, η οποία μέχρι τώρα αποτελούσε τρόπον τινά άτυπη πτέρυγα της Χριστιανική Ένωσης CDU/CSU.

Πρόκειται για ένα νέο κόμμα, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως «συντηρητικό και φιλελεύθερο», όπως ανακοίνωσε το Σάββατο από την Ερφούρτη ο μελλοντικός πρόεδρος του και πρώην επιφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς Γκέοργκ Μάασεν.

Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Γερμανία, που έχει βρεθεί στο παρελθόν πολλές φορές στο στόχαστρο για επικίνδυνες και ασυμβίβαστες με τον θεσμικό του ρόλο ακροδεξιές τάσεις και διασυνδέσεις.

Μέχρι στιγμής η Ένωση Αξιών απαριθμεί περί τα 4.000 μέλη, μεταξύ αυτών και εν ενεργεία βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι θα πρέπει σύντομα να αποχωρήσουν από τα κόμματα αυτά διότι θα ήταν ασύμβατη μια διπλή συμμετοχή. Πέραν των νομικών πτυχών, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς έχει πάρει αποστάσεις από την «Ένωση Αξιών», η οποία κλίνει εδώ και καιρό ευθέως προς την άκρα δεξιά.

Αποκορύφωμα αποτέλεσαν οι πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του ερευνητικού δικτύου Correctiv για τη συνωμοτική συνάντηση ακροδεξιών στο Πότσνταμ και τα σχέδια για μαζικές απελάσεις μεταναστών. Εκεί συμμετείχαν εκτός από μέλη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία και μέλη της Ένωσης Αξιών.

Η Ένωση Αξιών σκοπεύει να κατέβει προσεχώς και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου το φθινόπωρο του 2024. Σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa περίπου ένα 15% των ψηφοφόρων θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ψηφίσει το κόμμα του Μάασεν.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, DEUTSCHE WELLE, BLOOMBERG

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v