Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Macquarie: Επενδυτική «εισβολή» με €8 δισ. σε ευρωπαϊκές υποδομές

Το νέο όχημα του αυστραλιανού ομίλου είναι το μεγαλύτερο του είδους που έχει επικεντρωθεί ποτέ στη Γηραιά Ηπειρο. Ποιες τρύπες βλέπει, ποιες ευκαιρίες αξιοποιεί.

Macquarie: Επενδυτική «εισβολή» με €8 δισ. σε ευρωπαϊκές υποδομές

Πάνω από 8 δισ. ευρώ για το νέο ευρωπαϊκό ταμείο υποδομών της έχει συγκεντρώσει η Macquarie, στην τελευταία ένδειξη ότι μεγαλώνει η όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία στρατηγικής σημασίας.

Η αυστραλιανή τράπεζα τόνισε ότι το έβδομο ευρωπαϊκό ταμείο υποδομών της είναι το μεγαλύτερο αντίστοιχο επενδυτικό όχημα που έχει επικεντρωθεί ποτέ στη Γηραιά Ηπειρο, μεταδίδουν οι Financial Times.

Ενώ οι επενδυτικοί όμιλοι αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες για άντληση κεφαλαίων, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια μεταφέρουν χρήματα σε τομείς όπως η αγορά ομολόγων, υπήρξε αναβίωση του ενδιαφέροντος για τις υποδομές, καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια και αλυσίδες εφοδιασμού πλησιέστερες στους καταναλωτές.

«Το χάσμα υποδομών, μεταξύ όσων έχουν προγραμματιστεί και όσων χρειάζονται, είναι αρκετά μεγάλο», δήλωσε στους Financial Times ο Adam Lygoe, επικεφαλής της Macquarie Asset Management για τη διεθνή διανομή πλούτου.

«Η ικανότητα χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις αποτελεί πρόκληση σε όλο τον κόσμο, επομένως υπάρχει η ανάγκη για τον ιδιωτικό τομέα».

Ο Ιανουάριος ήταν μήνας-ορόσημο για τον τομέα διαχείρισης assets, καθώς η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο, συνήψε συμφωνία 12,5 δισ. δολαρίων για την αγορά του επενδυτικού ομίλου Global Infrastructure Partners και αναδείχθηκε έτσι ως ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής ιδιωτικών υποδομών στον κόσμο.

Η General Atlantic συμφώνησε επίσης προ ημερών να εξαγοράσει τη βρετανική επενδυτική υποδομών Actis.

Ο Lygoe είπε ότι οι υποδομές παραμένουν μια «αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων» και ότι ο όμιλός του είναι ανοιχτός σε συγχωνεύσεις-ενοποίηση στον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η Macquarie, με έδρα το Σίδνεϊ, έχει υπό διαχείριση πραγματικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 170 δισ. ευρώ, με μερίδια, μεταξύ άλλων, στο δίκτυο φυσικού αερίου της Βρετανίας και το λιμάνι του Νιουκάστλ στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

Το τελευταίο της ευρωπαϊκό ταμείο υποδομών -μέρος στρατηγικής που χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες- έχει ήδη συνάψει συμφωνίες σε τομείς όπως τα κέντρα δεδομένων, τα πάρκινγκ και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η Macquarie επένδυσε στο παρελθόν στη λονδρέζικη εταιρεία ύδρευσης Thames Water, πριν ξεπουλήσει το 2017, ενώ έκτοτε εξαγόρασε τη Southern Water. Πέρυσι ανακοίνωσε ότι έβαλε 550 εκατ. στερλίνες στην επιχείρηση.

Το πιο πρόσφατο fund της στοχεύει σε διψήφιο καθαρό επιτόκιο απόδοσης, με επενδύσεις κυρίως σε συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες. Περίπου οι μισοί επενδυτές του fund εδρεύουν σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v