Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H χειρότερη μέρα από το 2020 για τη μετοχή της Tesla

Βουτιά 13% στη σκιά των αδύναμων πωλήσεων, αλλά κυρίως λόγω των αβέβαιων προοπτικών για το 2024. Πατά φρένο η ηλεκτροκίνηση με υπογραφή Ελον Μασκ. Πάνω από 1,4 δισ. δολάρια για τους short σ' ένα 24ωρο.

H χειρότερη μέρα από το 2020 για τη μετοχή της Tesla

Οι μετοχές της Tesla βουτούν 13%, μια μέρα αφότου η εταιρεία ανέφερε κέρδη που πέρασαν... κάτω από τον πήχη των προσδοκιών, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για επιβράδυνση το 2024.

Η μετοχή οδεύει προς τη χειρότερη μέρα της από τη βουτιά 21% που σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τα έσοδα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έφτασαν συνολικά τα 21,6 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση μόλις 1% σε ετήσια κλίμακα.

Ηταν ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξής της σε περισσότερα από τρία χρόνια, ενώ δεν έπιασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 25,6 δισ., σύμφωνα με την έκθεση κερδών.

Η Tesla είπε ότι είχε πετύχει τον στόχο της να παραδώσει 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2023. Η Wall Street είχε προβλέψει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα πουλούσε 2,2 εκατομμύρια οχήματα το 2024, κάτι που θα σήμαινε αύξηση 20% - πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 50% στον οποίο δεσμεύτηκε πριν από τρία χρόνια. Η Tesla παραδόξως δεν έδωσε συγκεκριμένο στόχο παράδοσης για το 2024.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία, λοιπόν, εμπνέουν οι προοπτικές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όπως ανακοίνωσε, η αύξηση του όγκου των οχημάτων το 2024 «μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη» από τον ρυθμό που παρατηρήθηκε πέρυσι, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να λανσάρει το «όχημα της επόμενης γενιάς». Η εταιρεία προειδοποίησε τους επενδυτές ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλα κύματα ανάπτυξης».

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ενάντια στη μετοχή έχουν μια άκρως κερδοφόρα μέρα στη Wall Street. Οι θέσεις short έχουν αποκομίσει πάνω από 1,4 δισ. δολάρια μετά το κλείσιμο της Τετάρτης, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων Ortex Media. Η μετοχή υποχωρεί τώρα 27% για φέτος, μετά τον υπερδιπλασιασμό της το 2023.

Η Tesla, παράλληλα, μειώνει τις τιμές των αυτοκινήτων της σε όλο τον κόσμο, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από Κινέζους παίκτες όπως η BYD αλλά και παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι μειώσεις τιμών έχουν επιβαρύνει το περιθώριο κέρδους.

Σε επιπλέον πίεση για τη μετοχή της εταιρείας του Έλον Μασκ, διάφοροι χρηματιστές μείωσαν την τιμή-στόχο. Η Barclays μείωσε την τιμή-στόχο της από 250 σε 225 δολάρια.

«Όχι τόσο άσχημα όσο φοβόμασταν, αλλά μια συννεφιασμένη πορεία ενισχύει κάποιους κινδύνους...» έγραψαν οι αναλυτές της.

Οι αναλυτές της RBC μείωσαν την τιμή-στόχο από 300 σε 297 δολάρια. Η Canaccord Genuity μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Tesla από 267 σε 234 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v