Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

American Express: Τα υψηλά επιτόκια θα φέρουν κόκκινα δάνεια

Λιγότερα τα κέρδη από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές, καθώς κρατάει περισσότερα χρήματα στην άκρη για να καλύψει ζημίες.

American Express: Τα υψηλά επιτόκια θα φέρουν κόκκινα δάνεια

Δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις τα κέρδη τετάρτου τριμήνου της American Express, καθώς ο κολοσσός των πιστωτικών καρτών προετοιμάζεται για άλμα στις πιθανές αθετήσεις δανείων, υπογραμμίζοντας το πλήγμα στα οικονομικά των πελατών από τα αυξημένα επιτόκια.

Οπως θυμίζει το Reuters, οι 11 αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν κάνει το δανεισμό ακριβό και αυξάνουν τους κινδύνους περισσότερων αθετήσεων, ειδικά καθώς το χρέος πιστωτικών καρτών είναι συνήθως πιο ακριβό από άλλα δάνεια.

Οι δανειστές ανταποκρίνονται, αυξάνοντας τις προβλέψεις τους για τέτοιες πιθανές αθετήσεις. Ο κίνδυνος αθέτησης υποχρεώσεων θα μπορούσε επίσης να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον, καθώς ορισμένοι από τους αξιωματούχους της Fed έχουν προειδοποιήσει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η American Express αύξησε τις προβλέψεις της για ζημίες δανείων για το τέταρτο τρίμηνο σε 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 1,03 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναν χρόνο πριν.

Η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 2,62 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από $2,07 ανά μετοχή.

Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 2,64 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Τα αποτελέσματα έρχονται μια ημέρα αφότου η εταιρεία Visa δημοσίευσε αισιόδοξα τριμηνιαία αποτελέσματα που τροφοδοτούνται από τις ισχυρές δαπάνες για ταξίδια και αγορές στις διακοπές. Ωστόσο, οι μικρότερες εταιρείες Discover Financial και Capital One παρουσίασαν χαμηλότερα κέρδη το τρίμηνο λόγω των υψηλότερων προβλέψεων για πιστωτικές ζημίες.

Τα συνολικά έσοδα της American Express για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν 11%, στα 15,80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία προέβλεψε κέρδη ανά μετοχή για το 2024 από $12,65 έως $13,15  και αύξηση των καθαρών εσόδων μεταξύ 9% και 11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v