Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρούγκμαν: O πόλεμος κατά του πληθωρισμού τελείωσε

Οι οικονομολόγοι δεν πρέπει να ανησυχούν για τον πληθωρισμό αλλά για τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε μια αχρείαστη ύφεση από τα υψηλά επιτόκια, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Κρούγκμαν: O πόλεμος κατά του πληθωρισμού τελείωσε

Για «επαγγελματική αμέλεια» κατηγορεί ο Πολ Κρούγκμαν τους οικονομολόγους που συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα επικαλούμενοι στοιχεία από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) σε ετήσια βάση.

Αντίθετα, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, η μεταβολή του δομικού δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) σε εξαμηνιαία βάση δίνει μια πιο ακριβή και θετική εικόνα για την πορεία των τιμών. 

Όπως αναφέρει, ο «ετήσιος πληθωρισμός δημιουργεί μια κίβδηλη εντύπωση ενός επίμονου πληθωρισμό, με ένα δύσκολο τελευταίο μίλι που πρέπει να καλυφθεί. Ο PCE έχει μικρότερη στάθμιση στη στέγαση και σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση μας λέει ότι έχουμε ήδη διανύσει το τελευταίο μίλι».

«Η μάχη κατά του πληθωρισμού τελείωσε. Τώρα πρέπει να ανησυχούμε αν οι ετεροχρονισμένες επιπτώσεις των αυξήσεων επιτοκίων θα μας οδηγήσουν σε μια αχρείαστη ύφεση» προειδοποιεί. 

Την Παρασκευή, ο δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,9% σε ετήσια βάση από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3%.

Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021 που ο δείκτης που παρακολουθεί η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 3%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v