Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δουλειά 4 ημέρες την εβδομάδα δοκιμάζει η Γερμανία

Μία μέρα off, από 1η Φεβρουαρίου, θα δίνουν στους υπαλλήλους τους 45 επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα. Η έλλειψη εργαζομένων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ασκεί πιέσεις στις εταιρείες.

Δουλειά 4 ημέρες την εβδομάδα δοκιμάζει η Γερμανία

Πειράματα κάνει η Γερμανία, καθώς κάνει αγώνα για να δώσει νέα πνοή στην υποτονική οικονομία της, με πολλές εταιρείες να δοκιμάζουν τα πλεονεκτήματα του να εργάζονται οι υπάλληλοί τους λιγότερο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ένα εξάμηνο πρόγραμμα που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου θα δίνει ένα ρεπό κάθε εβδομάδα σε εκατοντάδες υπαλλήλους, ενώ θα διατηρούν τις πλήρεις αποδοχές τους. Η μελέτη στοχεύει να ανακαλύψει εάν τα εργατικά συνδικάτα έχουν δίκιο που υποστηρίζουν ότι έτσι το προσωπικό θα είναι πιο υγιές και πιο χαρούμενο, αλλά και πιο παραγωγικό.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τέτοιου είδους επενδύσεις αποδίδουν επειδή αυξάνουν την ευημερία και τα κίνητρα, ενισχύοντας στη συνέχεια την αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Sören Fricke, συνιδρυτής της Solidsense, μια από τις 45 εταιρείες που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα. «Η τετραήμερη εβδομάδα, αν λειτουργήσει, δεν θα μας κοστίσει τίποτα μακροπρόθεσμα».

Το πρότζεκτ υπογραμμίζει μια ευρύτερη αλλαγή που συμβαίνει στη γερμανική αγορά εργασίας, όπου η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων ασκεί πίεση στις εταιρείες. Η έλλειψη - σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό - έχει ενθαρρύνει τους εργαζομένους σε όλους τους κλάδους να επιδιώξουν αυξήσεις μισθών και να διατηρήσουν την ευελιξία και την ανεξαρτησία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v