Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στην Ιορδανία, εκδίκηση υπόσχεται ο Μπάιντεν

(upd) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση. Δεσμεύεται για αντίποινα. Είναι οι πρώτες απώλειες αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στην Ιορδανία, εκδίκηση υπόσχεται ο Μπάιντεν

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη βορειοανατολική Ιορδανία κοντά στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. 

Η επίθεση είναι μια σημαντική κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Είναι οι πρώτες απώλειες αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Ο Μπάιντεν είπε ότι η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

«Ενώ ακόμη συγκεντρώνουμε τα γεγονότα αυτής της επίθεσης, γνωρίζουμε ότι πραγματοποιήθηκε από ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν στη Συρία και το Ιράκ», είπε ο Μπάιντεν.

Τουλάχιστον 34 μέλη του προσωπικού αξιολογούνται για πιθανές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters. «Ενώ ακόμη συγκεντρώνουμε στοιχεία, αυτό είναι σίγουρα έργο μιας ομάδας πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι 25 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

«Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία - θα κάνουμε όλους τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν τη στιγμή και με τον τρόπο που θα επιλέξουμε», ανέφερε ο Μπάιντεν στη δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Η επίθεση, που σημειώθηκε κοντά στα συριακά σύνορα σε μια χώρα που γενικά έχει αποφύγει τον τελευταίο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, είναι πιθανό να αυξήσει την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Καρολίνα για την εκστρατεία για την επανεκλογή του, ενημερώθηκε το πρωί της Κυριακής για την επίθεση από ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, «έθεταν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια για την ασφάλεια των Αμερικανών συμπατριωτών τους και των συμμάχων και εταίρων μας με τους οποίους πολεμάμε την τρομοκρατία».

Ιορδανία: Δεν έγινε σε έδαφός μας η επίθεση

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιορδανίας δήλωσε ότι η επίθεση δεν έγινε στο έδαφος της Ιορδανίας αλλά στη Συρία

"Η επίθεση που είχε στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις δεν έγινε στην Ιορδανία. Είχε στόχο τη βάση Αλ-Τανφ στη Συρία", μια στρατηγικής σημασίας βάση του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας και του Ιράκ, δήλωσε ο Mουχάναντ αλ Μπουμπαϊντίν, ο οποίος είναι και υπουργός Επικοινωνιών, μιλώντας στην ιορδανική κρατική τηλεόραση.

Μέγιστη περιφερειακή αστάθεια

Οι θάνατοι των μελών του αμερικανικού στρατού σημειώνονται σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον: Στον πόλεμο στη Γάζα προστίθενται πολλαπλά πλήγματα και επιθέσεις μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή (Χαμάς, Χεζμπολάχ) από τη μια πλευρά, και του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους από την άλλη.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, πάνω από 150 πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με ρουκέτες έχουν στοχοθετήσει Αμερικανούς στρατιώτες όπως και στρατιώτες του συνασπισμού, στο Ιράκ και τη Συρία. Για τα πλήγματα αυτά, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε σκοτωθεί κανένας Αμερικανός στρατιώτης, την ευθύνη αναλάμβανε γενικά η "Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ".

Η Ουάσινγκτον απάντησε με στοχευμένα πλήγματα στο Ιράκ, αλλά αυτές οι επιθέσεις παραμένουν επί του παρόντος περιορισμένες, καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαναλάβει ότι δεν θέλουν μια περιφερειακή ανάφλεξη.

Νοτιότερα, από τις αρχές Ιανουαρίου, η Ουάσινγκτον έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, φιλοϊρανών ανταρτών που στοχοθετούν τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από την Κίνα να μεσολαβήσει στην Τεχεράνη ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες διαταράσσουν σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέτεινε τα πλήγματά του κατά του συριακού καθεστώτος και των φιλοϊρανικών ομάδων στη γειτονική χώρα. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης στα βόρεια σύνορά του τακτικά ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προσκείμενη στο Ιράν.

με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v