Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος ντόμινο στο κινεζικό real estate από την κατάρρευση της Evergrande

Oι τιμές των ακινήτων στην Κίνα ενδέχεται να δεχτούν νέο πλήγμα από τη χρεοκοπία του κατασκευαστικού κολοσσού. Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή.

Κίνδυνος ντόμινο στο κινεζικό real estate από την κατάρρευση της Evergrande

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε τη Δευτέρα την εκκαθάριση της Evergrande, της άλλοτε κορυφαίας κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας η οποία θεωρούνταν «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει».

Με δεδομένη «την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης (...) κρίνω πως είναι προσήκον το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω», ανέφερε η δικαστής Λίντα Τσαν.

Οι κραδασμοί από τη χρεοκοπία του κατασκευαστικού κολοσσού θα γίνουν αισθητοί πολύ πέρα από τους πιστωτές της Evergrande.

Η μετοχή της Evergrande που είναι εισηγμένη στο χρηματιστηρίο του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 20% το πρωί της Δευτέρας, προτού τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

«Οι αγοραπωλησίες των τίτλων του (...) Evergrande Property Services Group Limited ανεστάλησαν στις 10:19» (σ.σ. τοπική ώρα· 04:19 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, διευκρινίζοντας πως ανεστάλη επίσης η διαπραγμάτευση της μετοχής της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της Evergrande NEV.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι πλέον μικρότερη από 300 εκατ .δολάρια τη στιγμή που υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονται στα 330 δισ. δολάρια. Η μετοχή έχει καταγράψει βουτιά 99% από το υψηλό του 2020.

Υπό κανονικές συνθήκες, μια εκκαθάριση θα αποτελούσε ευκαιρία να πουληθούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για την εξόφληση μέρους των χρεών της. Αλλά στην περίπτωση της Evergrande, τα περισσότερα από τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν ήδη πουληθεί. Οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να πέφτουν στην Κίνα τα δύο τελευταία χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει απομείνει πολλή αξία σε όσα λίγα απομένουν να πουληθούν. Η χρηματιστηριακή αξία των άλλων δύο εισηγμένων μονάδων της Evergrande είναι επίσης μειωμένη, κάτω από το 90% από τα υψηλά του 2021.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι τιμές των ακινήτων στην Κίνα ενδέχεται να δεχτούν νέο πλήγμα από την κατάρρευση της Evergrande. Περίπου 1,5 εκατ. αγοραστές έχουν ήδη πληρώσει την εταιρεία - συνολικά 90 δισ. δολάρια. - για κατοικίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο τεράστιος αριθμός κατοικιών που θα χρειαστεί κρατική στήριξη για να ολοκληρωθούν μπορεί να καθυστερήσει την παροχή βοήθειας σε άλλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των προπωλημένων κατοικιών που καθυστερεί η παράδοσή τους στους αγοραστές, η εμπιστσοσύνη των αγοραστών θα επιδεινώνεται και η ζήτηση θα μειώνεται.

Επιπροσθέτως, η εκκαθάριση της Evergrande δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τις υπόλοιπες κατασκευαστικές. Οι επενδυτές ήλπιζαν για χρόνια ότι το Πεκίνο θα ρίξει «σωσίβιο» στις παραπαίουσες εταιρείες του τομέα του real estate.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v