Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρεται από την εξαγορά της iRobot η Amazon

Ναυαγεί, υπό την απειλή αντιμονοπωλιακού βέτο της ΕΕ, το deal των €1,4 δισ. για την ηλεκτρική σκούπα ρομπότ. Ο τεχνολογικός γίγαντας θα καταβάλει 94 εκατ. δολάρια για τον τερματισμό της συμφωνίας.

Αποσύρεται από την εξαγορά της iRobot η Amazon

Η Amazon αποσύρεται από την προγραμματισμένη εξαγορά της iRobot, κατασκευάστριας της σκούπας ρομπότ Roomba, μετά τη σύγκρουση με τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν απειλήσει να μπλοκάρουν τη συμφωνία ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, παραιτήθηκε ο Colin Angle, διευθύνων σύμβουλος της iRobot, ενώ δεχόμενη πιέσεις η εταιρεία  ξεκινά σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα οδηγήσει σε περικοπές 350 θέσεων εργασίας, ήτοι του 31% του εργατικού δυναμικού. Οι μετοχές της υποχώρησαν 19% στη Νέα Υόρκη στα 13,80 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Οι μετοχές της Amazon δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Η απόφαση αποτελεί ένδειξη της έντονης πίεσης που αντιμετωπίζει η Amazon για να αποδείξει ότι οι ενέργειές της δεν βλάπτουν τον ανταγωνισμό, καθώς η επιρροή της αυξάνεται στο λιανικό εμπόριο, το cloud-computing και την ψυχαγωγία. Οι ρυθμιστικές αντιμονοπωλιακές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ δεν θα δημιουργήσουν δεσπόζουσες καινοτόμες startups προτού αναπτυχθεί ο σχετικός ανταγωνισμός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνήθως επιλέγει διορθωτικά μέτρα υπέρ του θεμιτού ανταγωνισμού, αντί για απαγορεύσεις συγχωνεύσεων. Ωστόσο, οι εταιρείες συχνά επιλέγουν να εγκαταλείπουν συμφωνίες που φαίνεται να προκαλούν βραχυκύκλωμα, γράφει το Bloomberg.

Η κίνηση της Amazon, η οποία συνοδεύεται από ένα τέλος 94 εκατ. δολαρίων που θα καταβληθεί στην iRobot, ακολουθεί παρόμοια πρόσφατη απόφαση της Adobe να αποχωρήσει από την προγραμματισμένη εξαγορά της startup Figma, ύψους 20 δισ. δολαρίων, στη σκιά διαμάχης με την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή τόσο της ΕΕ όσο και της Βρετανίας.

Η Amazon αποφάσισε να μην προσφέρει διορθωτικά μέτρα απέναντι στις ανησυχίες που επισημάνθηκαν. Η επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να υποβιβάσει άλλες ηλεκτρικές σκούπες στην πλατφόρμα της και να προωθήσει τα δικά της προϊόντα με ειδικές ετικέτες. Η ρυθμιστική αρχή είπε επίσης ότι η Amazon μπορεί να θεωρήσει «οικονομικά κερδοφόρο» να αποκλείσει τους ανταγωνιστές και προσπάθησε να την πιέσει να προσφέρει παραχωρήσεις προκειμένου να πάρει το πράσινο φως των Βρυξελλών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Αυτό το αποτέλεσμα θα στερήσει από τους καταναλωτές ταχύτερη καινοτομία και πιο ανταγωνιστικές τιμές, που είμαστε βέβαιοι ότι θα έκαναν τη ζωή τους πιο εύκολη και πιο ευχάριστη», δήλωσε ο David Zapolsky, αντιπρόεδρος της Amazon. «Τα αδικαιολόγητα και δυσανάλογα ρυθμιστικά εμπόδια αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πρέπει να βλέπουν τις εξαγορές ως δρόμο προς την επιτυχία. Ετσι βλάπτονται τόσο οι καταναλωτές όσο και ο ανταγωνισμός — δηλαδή αυτά που οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι προσπαθούν να προστατεύσουν».

Η Amazon, η οποία κατασκευάζει τον φωνητικό βοηθό Alexa και μια ευρεία γκάμα οικιακών ηλεκτρονικών ειδών, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει το iRobot τον Αύγουστο του 2022, κίνηση που θα διεύρυνε τη θέση της στην αναπτυσσόμενη αγορά των έξυπνων οικιακών gadgets.

Η αμερικανική αρχή FTC εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η συμφωνία θα έδινε στην Amazon υπερβολικό έλεγχο στην αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών και δυνητικά θα παραβίαζε το απόρρητο των χρηστών, δίνοντας στην εταιρεία πρόσβαση στα δεδομένα των σπιτιών τους.

Αν και μικρή για μια εταιρεία του μεγέθους της Amazon, η εξαγορά της iRobot θα ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία της, ακολουθώντας μόνο τις αντίστοιχες της Whole Foods Market, του κινηματογραφικού στούντιο MGM και της υπηρεσίας υγειονομικής περίθαλψης One Medical.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ γίνονται ολοένα και πιο δύσπιστες στις συμφωνίες της Big Tech. Τον Σεπτέμβριο, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ απέρριψε την προσφορά 1,6 δισ. ευρώ της Booking Holdings για τον όμιλο Etraveli της Σουηδίας, ενώ αναμένεται η διερεύνηση της συνεργασίας της Microsoft με την OpenAI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v