Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο καμπανάκι S&P για την οικονομία του Ισραήλ

Τυχόν αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου λόγω κλιμάκωσης της σύγκρουσης ή άμεσης αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή το Ιράν ενέχει σοβαρές πιθανότητες υποβάθμισης προσεχώς.

Νέο καμπανάκι S&P για την οικονομία του Ισραήλ

Προειδοποίηση ότι η πιστοληπτική του ικανότητα θα μπορούσε να μειωθεί εάν επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα ο πόλεμος με τη Χαμάς δέχτηκε το Ισραήλ.

Η προειδοποίηση προήλθε από διευθυντή της S&P Global Ratings, η οποία τον Οκτώβριο μείωσε την προοπτική για την αξιολόγηση «AA-» του Ισραήλ σε «αρνητική» από «σταθερή».

Ο Μαξίμ Ρούμπνικοφ, διευθυντής της S&P για τα δημοσιονομικά των κρατών EMEA, δήλωσε στο Reuters:

«Η αρνητική προοπτική για τις αξιολογήσεις υποδηλώνει ότι επί του παρόντος βλέπουμε τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες υποβάθμισης τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τυχόν αύξηση του κινδύνου ασφαλείας και του γεωπολιτικού ρίσκου στο Ισραήλ λόγω κλιμάκωσης της σύγκρουσης -μιας άμεσης αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή το Ιράν- θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση, εξηγώντας:

«Θα ήταν δυνατόν να αποδυναμωθεί η αξιολόγηση εάν ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημοσιονομική θέση και το ισοζύγιο πληρωμών του Ισραήλ αποδειχθεί πιο σημαντικός απ' ό,τι αναμένουμε επί του παρόντος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v