Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο βήμα Ε.Ε. για χρηματοδότηση Ουκρανίας με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Συμφωνία των κρατών μελών για πιθανή χρήση των κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Πρώτο βήμα Ε.Ε. για χρηματοδότηση Ουκρανίας με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δεσμεύσουν μελλοντικά κέρδη από παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε ένα πρώτο βήμα προς την πιθανή χρήση τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε τη Δευτέρα - η οποία θα επισημοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες - αποτελεί σύμφωνα με τους Financial Times ένδειξη της υποστήριξης του μπλοκ προς το Κίεβο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνουν την παροχή οικονομικής βοήθειας 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Από τα 260 δισ. ευρώ των ρωσικών συναλλαγματικών διαθεσίμων που «πάγωσαν» το 2022 ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας, τα 191 δισ. ευρώ βρίσκονται στη Euroclear, τον βελγικό όμιλο διακανονισμού τίτλων, και αποφέρουν κέρδη όταν οι τίτλοι φτάνουν στη λήξη τους και επανεπενδύονται.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Δευτέρας, τα κέρδη που προκύπτουν από τους τίτλους της Euroclear θα καταχωρούνται ξεχωριστά και δεν θα καταβάλλονται ως μερίσματα στους μετόχους έως ότου οι χώρες της Ε.Ε. αποφασίσουν ομόφωνα να συγκροτήσουν μια «οικονομική συνεισφορά στον προϋπολογισμό [ΕΕ] που θα συγκεντρωθεί από αυτά τα καθαρά κέρδη για τη στήριξη της Ουκρανίας», σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου που έχουν δει οι Financial Times.

Αυτή η εισφορά θα είναι «σύμφωνη με τις ισχύουσες συμβατικές υποχρεώσεις και σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο», προστίθεται στο κείμενο. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να γίνει αυτή η ξεχωριστή πρόταση. Η πρόταση στοχεύει μόνο σε μελλοντικά κέρδη και δεν θα ισχύει αναδρομικά.

Τα κράτη μέλη θα καθορίσουν επίσης το ποσό που θα μπορούν να κρατήσουν τα αποθετήρια τίτλων, επιπλέον των ποσών που απαιτούνται για την κάλυψη νομικών και διαχειριστικών δαπανών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v