Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: «Μασκαρεμένο» ρωσικό πετρέλαιο φτάνει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

Τουρκικός τερματικός σταθμός βοηθά ρωσικό πετρέλαιο να ξεγλιστρήσει από τις κυρώσεις και να φτάσει όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον... αμερικανικό στρατό.

FT: «Μασκαρεμένο» ρωσικό πετρέλαιο φτάνει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

Φωλιασμένος ανάμεσα στους πορτοκαλεώνες της νότιας ακτής της Τουρκίας βρίσκεται ένας σταθμός για τις πωλήσεις ενέργειας της Μόσχας, ένας τόπος από όπου αποστέλλονται συγκαλυμμένα ρωσικά καύσιμα σε Ευρωπαίους αγοραστές -και από ό,τι φαίνεται, ακόμη και στον αμερικανικό στρατό.

Oπως σημειώνουν οι Financial Times, για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του, ο τερματικός σταθμός Dörtyol, στην επαρχία Hatay, που καταστράφηκε από τον σεισμό του περασμένου έτους, ήταν μια σχετικά αδρανής επιχείρηση, επικεντρωμένη στην εξαγωγή ιρακινού αργού που έφτανε στην εγκατάσταση με φορτηγά.

Αλλά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όλα άλλαξαν. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, ο τερματικός σταθμός έλαβε μόλις τρεις αποστολές πετρελαίου δια θαλάσσης, από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την Kpler.

Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο του ίδιου έτους, καθώς άρχισαν να ισχύουν οι πρώτοι δυτικοί περιορισμοί στο ρωσικό εμπόριο, οι παραδόσεις πετρελαίου δια θαλάσσης στο Dörtyol αυξήθηκαν, όπως δείχνουν τα δεδομένα -υπογραμμίζοντας πώς ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανασχεδιάσει τις παγκόσμιες ροές ενέργειας, δημιουργώντας ευκαιρίες για χώρες και εταιρείες που ακόμη μπορούν να κάνει εμπόριο με τη Μόσχα.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που φθάνει στον τερματικό σταθμό δια θαλάσσης είναι διυλισμένο καύσιμο από τη Ρωσία και μεγάλο μέρος αυτού έχει αποσταλεί στην Ευρώπη, κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ, είπαν οι ειδικοί που εξέτασαν τα δεδομένα.

Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει ακόμη και ανησυχίες ότι το «συγκαλυμμένο ρωσικό πετρέλαιο» από το Dörtyol, το οποίο μεταποιήθηκε σε καύσιμο σε ένα ελληνικό διυλιστήριο που προμηθεύει, κατέληξε σε αμερικανικά πολεμικά πλοία.

«Η δαιδαλώδης διαδρομή του πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς στη Ρωσία προς τον αμερικανικό στόλο γίνεται σχεδόν σίγουρα σκόπιμα από τη Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις», ανέφεραν οι Αμερικανοί γερουσιαστές Marco Rubio και Maggie Hassan σε επιστολή τους προς τον υπουργό Άμυνας. Οι αμερικανικές στρατιωτικές αγορές αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τη Washington Post.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v