Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγαρία: Στο 10% πέφτει το βασικό επιτόκιο, ανάσα για το φιορίνι

Μείωση μικρότερη του αναμενομένου, μέχρι την επόμενη. Συγκρατημένη κίνηση λόγω κινδύνων που απορρέουν από τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη διαμάχη Βουδαπέστης-Βρυξελλών. Κόντρα κεντρικής τράπεζας-κυβέρνησης Ορμπαν.

Ουγγαρία: Στο 10% πέφτει το βασικό επιτόκιο, ανάσα για το φιορίνι

Ανέκαμψε το φιορίνι αφού η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, απροσδόκητα, διατήρησε τον ρυθμό περικοπών στο υψηλότερο βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενη σειρά από κινδύνους.

Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης για τέταρτο μήνα, που πλέον διαμορφώνεται στο 10%. Μόνο ένας από τους 21 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψε την απόφαση, ενώ οι υπόλοιποι 20 προέβλεπαν μείωση μιας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας. Ουκ ολίγοι, ωστόσο, επισήμαναν κινδύνους για τις προοπτικές, δεδομένης της αστάθειας στην αγορά.

Το φιορίνι κέρδισε έως και 0,6% έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

 

«Οι οικονομικές τάσεις θα επέτρεπαν μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων», αλλά το Νομισματικό Συμβούλιο αποφάσισε να κάνει μικρότερο βήμα, λόγω επιδείνωσης του περιβάλλοντος κινδύνου για την Ουγγαρία, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής Μπαρναμπάς Βιράγκ στη Βουδαπέστη, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται «προσεκτική» προσέγγιση και συνεχή θετικά πραγματικά επιτόκια.

Μεταξύ των βασικών παραγόντων κινδύνου ανέφερε τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις διαμάχες της Ουγγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Νομισματικό Συμβούλιο θα εξετάσει και πάλι αντίστοιχες κινήσεις τον επόμενο μήνα, μεταξύ 75 και 100 μονάδων βάσης, είπε ο Βιράγκ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η τελευταία επιλογή εγκρίθηκε με «ευρεία πλειοψηφία» στο Νομισματικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος είχε πει πριν από δύο εβδομάδες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μεγαλύτερων περικοπών, αφού ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο. Εκτοτε όμως το φιορίνι χτυπήθηκε από τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των παγκόσμιων νομισμάτων, με αποδυνάμωση 2,5% έναντι του ευρώ, πιάνοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών. Η διολίσθηση επιταχύνθηκε από τη διαμάχη μεταξύ κεντρικής τράπεζας και κυβέρνησης Όρμπαν για τη νομισματική πολιτική, αλλά και από την αντιπαράθεση της Ουγγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ξεπούλημα του φιορινιού ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν το υπουργείο Οικονομίας παρουσίασε σχέδιο για αλλαγή του επιτοκίου αναφοράς για τα περισσότερα δάνεια, με στόχο την ουσιαστική ελάφρυνση των εταιρικών δανείων κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες και την επακόλουθη τόνωση της ανάπτυξης. Στο σχέδιο αντιτάχθηκε σθεναρά η κεντρική τράπεζα, κάνοντας λόγο για παρεμβατισμό στη νομισματική πολιτική.

Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε χθες ότι ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να παραμερίσουν «οικειοθελώς» τα περιθώρια κέρδους στα νέα εταιρικά δάνεια του επόμενου εξαμήνου, αποσύροντας προς το παρόν την ιδέα αντικατάστασης του επιτοκίου αναφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v