Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει η Κομισιόν στη διαχείριση αστικών λυμάτων

Πού θα πέφτει το βάρος του κόστους της προστασίας βάσει της νομοθεσίας και σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Οι βελτιώσεις στη διαχείριση των όμβριων υδάτων, η πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης και οι διασφαλίσεις για πόσιμο νερό.

Τι αλλάζει η Κομισιόν στη διαχείριση αστικών λυμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Η εν λόγω αναθεωρημένη οδηγία θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από επιβλαβείς απορρίψεις αστικών λυμάτων. Θα οδηγήσει επίσης σε καθαρότερους ποταμούς, λίμνες, υπόγεια ύδατα και θάλασσες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τα νέα μέτρα, θα αφαιρεθούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από τα αστικά λύματα και θα εφαρμοστούν νέα πρότυπα για τους μικρορύπους. Η οδηγία θα εφαρμόζεται πλέον σε ευρύτερο αριθμό περιοχών, καθώς θα καλύπτει και μικρότερους οικισμούς με πληθυσμό 1.000 κατοίκων και άνω.

Σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», η νέα νομοθεσία θα διασφαλίσει ότι το κόστος αυτής της προστασίας θα καλύπτεται εν μέρει από την υπεύθυνη βιομηχανία και όχι από τα τιμολόγια ύδρευσης ή τον δημόσιο προϋπολογισμό. Επιπλέον, θα καταστήσει τον τομέα των λυμάτων ενεργειακά και κλιματικά ουδέτερο. Θα βελτιώσει επίσης τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, η οποία θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία ενόψει των αυξανόμενων έντονων βροχοπτώσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης για τα δύο εκατομμύρια πλέον ευάλωτα και περιθωριοποιημένα άτομα στην ΕΕ.

Αυτός ο στόχος συνάδει με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο πλαίσιο της πρόσφατα αναθεωρηθείσας οδηγίας για το πόσιμο νερό, η οποία απαιτεί να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα τη νέα οδηγία προτού τεθεί σε ισχύ. Στη συνέχεια, θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Σε επόμενο στάδιο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για την εφαρμογή των απαιτήσεων και να αποστείλουν τα πρώτα επικαιροποιημένα εθνικά προγράμματα εφαρμογής το 2026.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v