Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξηλώνει την εθνικοποίηση της Uniper η γερμανική κυβέρνηση

Αναζητά μετρητά το Βερολίνο, σχεδιάζοντας διάθεση μετοχών της εταιρείας κοινής ωφέλειας που πέρασε υπό κρατικό έλεγχο στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, για να μην ξεμείνει από καύσιμα η Γερμανία.

Ξηλώνει την εθνικοποίηση της Uniper η γερμανική κυβέρνηση

Στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας της ώστε να πουλήσει μεγάλο πακέτο μετοχών της εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας, ξηλώνοντας μια ιστορική εθνικοποίηση που επήλθε στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.

Οι αρχικές συνομιλίες με πιθανούς συμβούλους βρίσκονται σε εξέλιξη, είπαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως θα προσφέρει μερίδιο στα τέλη του τρέχοντος έτους ή το 2025.

Η κυβέρνηση κατέχει πάνω από το 99% της Uniper μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2022, όταν η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης που πυροδότησαν οι κινήσεις της Μόσχας να περικόψει τις ροές ενέργειας ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο. Η Γερμανία βρισκόταν υπό πίεση να δράσει καθώς η εταιρική αποτυχία θα μπορούσε να απειλήσει τις προμήθειες καυσίμων, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος της Uniper σημείωσε ότι, εγκρίνοντας τη διάσωση που προέβλεπε κρατική ενίσχυση 34,5 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το μερίδιό της στο 25% ή λιγότερο έως το τέλος του 2028.

Η Uniper εξακολουθεί να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αλλά με τις περισσότερες μετοχές στα χέρια της κυβέρνησης. Λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ σε μετοχές διαπραγματεύονται κάθε μέρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Ως εκ τούτου, η αγορά θεωρεί ότι μια πώληση μετοχών ουσιαστικά θα αποτελούσε μια νέα αρχική δημόσια προσφορά, ή «εκ νέου IPO».

Οι μετοχές πιθανότατα θα αποτιμώνται με έκπτωση στην τρέχουσα αγοραία αξία της Uniper των 23,7 δισ. ευρώ, είπαν οι πηγές. Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν 5% στα 54,90 ευρώ σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Η πώληση μετοχών της Uniper θα παρείχε εισροή μετρητών στη γερμανική κυβέρνηση, μετά τη βύθιση της χώρας σε δημοσιονομική κρίση που οδήγησε η ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου τον Νοέμβριο.

Μια διάθεση μετοχών θα συνιστούσε καύσιμη ύλη για την ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Περίπου 4,4 δισ. δολάρια συγκεντρώθηκαν σε IPO, επακόλουθες προσφορές, πωλήσεις μεριδίων και δικαιώματα φέτος στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αυξημένα κατά 61% από την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v