Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη-μαμούθ ανακοίνωσαν ExxonMobil και Chevron

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου διατήρησε στα ύψη την κερδοφορία των δύο αμερικανικών πολυεθνικών, παρά την πτώση της τιμής. Κινήθηκαν για μεγάλες εξαγορές.

Κέρδη-μαμούθ ανακοίνωσαν ExxonMobil και Chevron

Η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ βοήθησε την ExxonMobil και τη Chevron να σημειώσουν τα δεύτερα υψηλότερα ετήσια κέρδη τους εδώ και μια δεκαετία παρά τη διολίσθηση των τιμών.

Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου αύξησαν απότομα την παραγωγή τους το 2023, ακολουθώντας μια στρατηγική ανάπτυξης των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει προκαλέσει πλήγμα στη δέσμευσή τους για μείωση των εκπομπών ρύπων, σημειώνουν οι Financial Times.

Η Exxon σημείωσε καθαρά κέρδη 36 δισ. δολαρίων για ολόκληρο το έτος, μειωμένα από 55,7 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, αλλά ήταν τα μεγαλύτερα από το 2012. Τα καθαρά κέρδη της Chevron ύψους 21,4 δισ. δολαρίων μειώθηκαν από 35,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, αλλά ήταν τα ισχυρότερα από το 2013.

Η οικονομική διευθύντρια της Exxon, Κάθριν Μίκελς, χαιρέτισε ένα «εξαιρετικό τέλος σε μια υπέροχη χρονιά».

Και οι δύο αμερικανικές πολυεθνικές αύξησαν την εγχώρια παραγωγή το 2023, συμβάλλοντας σε μια έκρηξη της αμερικανικής παραγωγής που αιφνιδίασε την αγορά και βοήθησε να συγκρατηθούν οι τιμές, ακόμη και όταν ο ΟΠΕΚ+ εφάρμοσε σημαντικές περικοπές παραγωγής.

Οι ΗΠΑ αντλούσαν 13,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Νοέμβριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, περισσότερα από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία.

Η Exxon και η Chevron έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και όταν ορισμένοι από τους Ευρωπαίους αντιπάλους τους στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο μεγάλες συμφωνίες εξαγοράς, οι οποίες εξετάζονται από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Η Exxon αγοράζει την Pioneer Natural Resources, τον μεγαλύτερο παραγωγό στο Permian, για 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Chevron πληρώνει 53 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Hess, αποκτώντας πρόσβαση σε κοιτάσματα της Γουιάνας καθώς και σε assets στη Βόρεια Ντακότα.

Η εστίαση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου των υπερμεγέθων των ΗΠΑ τούς επέτρεψε να οδηγήσουν το κύμα των υψηλών τιμών, αλλά προσέλκυσαν επίσης αυξανόμενο έλεγχο για το κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v