Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Πέφτει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί από το 3,1% του 2023 σε 2,9% φέτος, καλύτερα από το 2,7% που αναμενόταν τον Νοέμβριο στις τελευταίες προοπτικές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

ΟΟΣΑ: Πέφτει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

Η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να κινηθεί καλύτερα φέτος από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από λίγους μήνες, καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίζουν την αδυναμία της ευρωζώνης, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί από 3,1% το 2023 σε 2,9% φέτος, καλύτερα από το 2,7% που αναμενόταν τον Νοέμβριο στις τελευταίες προοπτικές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οπως σημειώνει το Reuters, σε update των προβλέψεών του για τις μεγάλες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ άφησε αμετάβλητη την παγκόσμια εκτίμηση του 2025 στο 3,0%, όταν η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από τις μειώσεις των επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών καθώς υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η ταχεία πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις επιτοκίων εντός μηνών, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, αλλά προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της G7.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ενδιάμεση προοπτική του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, προβλέπει πληθωρισμό στις ΗΠΑ μόλις 2,2% το 2024 και 2% το 2025 -μεταξύ των χαμηλότερων ποσοστών στην G7. 

Ωστόσο, εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού της G7, στο 2,8% φέτος και 2,4% το 2025, υπογραμμίζοντας τη μάχη που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας για να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

Ο ΟΟΣΑ είπε ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει τους στόχους των περισσότερων χωρών της G20 μέχρι το τέλος του 2025. Προέβλεψε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσε στην προηγούμενη οικονομική προοπτική του Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ από το δεύτερο τρίμηνο και στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίτο τρίμηνο.

Οι ΗΠΑ θα έχουν την πιο έντονη ανάπτυξη φέτος, κατά 2,1% λόγω των ισχυρών δαπανών των νοικοκυριών και των συνθηκών στην αγορά εργασίας, πρόσθεσε ο ΟΟΣΑ. 

Η Γερμανία ετοιμάζεται για την πιο αδύναμη επέκταση της G7 φέτος, στο 0,3%, ανέφερε ο ΟΟΣΑ. Με την επιβράδυνση στη Γερμανία να επιβαρύνει την ευρύτερη ευρωζώνη, οι προοπτικές του μπλοκ έχουν επιδεινωθεί από τον Νοέμβριο, με την οικονομία να αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί από 0,5% πέρυσι σε μόλις 0,6% φέτος, από 0,9% προηγουμένως. Το 2025, προβλέπεται ανάπτυξη 1,3%, αναθεωρημένη από το 1,5%.

Καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει διακυμάνσεις στην αγορά ακινήτων και αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη, η ανάπτυξή επιβραδύνεται από 5,2% το 2023 σε 4,7% το 2024 και σε 4,2% το 2025, όλα αμετάβλητα από τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v