Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aποχωρεί από υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας η Ørsted

Αναστέλλει το μέρισμα και κόβει θέσεις εργασίας. Θα αποσυρθεί από τις αγορές στη Νορβηγία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Aποχωρεί από υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας η Ørsted

Η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο, η Ørsted, αναστέλλει το μέρισμά της, περικόπτει θέσεις εργασίας και αποχωρεί από πολλές αγορές, καθώς ο όμιλος σχεδιάζει μια ανάκαμψη μετά από ένα καταστροφικό 12μηνο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ørsted -γνωστή στην Ελλάδα από τις συζητήσεις με Cenergy για τη δημιουργία μονάδας στις ΗΠΑ- δήλωσε ότι θα «παύσει» τα μερίσματα για την περίοδο 2023-2025, θα περικόψει 800 θέσεις εργασίας και θα αποσυρθεί από τις αγορές στη Νορβηγία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος Mads Nipper παλεύει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από μια υπερβολικά επιθετική επέκταση στην αγορά των ΗΠΑ και τα υψηλότερα επιτόκια που οδήγησαν τον δανέζικο όμιλο αντιμέτωπο με απομειώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την Ørsted μια «πιο λιτή και αποτελεσματική εταιρεία», είπε ο Nipper.

Καθώς ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά 50,1% στη δανέζικη κυβέρνηση, προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, ο πρόεδρος Thomas Thune Andersen θα παραιτηθεί μετά από σχεδόν μια δεκαετία στη θέση του. Η αποχώρηση του έρχεται μετά την έξοδο του πρώην επικεφαλής οικονομικών Daniel Lerup και του chief operations officer Richard Hunter τον Νοέμβριο.

Ο αγώνας της Ørsted αντανακλά τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη βιομηχανία, την οποία οι επενδυτές είχαν υπερασπιστεί έως ότου τα υψηλότερα επιτόκια, τα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια επέκτασης και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού έπληξαν τον κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, η Ørsted έχει εκτεθεί ιδιαίτερα εν μέρει λόγω της μεγάλης παρουσίας της στην αγορά των ΗΠΑ, όπου δυσκολεύτηκε να λάβει εκπτώσεις φόρου και παραπονέθηκε για επαχθείς απαιτήσεις για τοπικά ανταλλακτικά.

Σε περαιτέρω βήματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, η Ørsted μείωσε τον στόχο της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, από 50 γιγαβάτ σε 35 GW-38 GW. 

Οι μετοχές της, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το υψηλό ρεκόρ του 2021, υποχωρούν σχεδόν 2% στις σημερινές συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v