Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 13 ετών το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Κίνας

Η πολιτική των δασμών αποδίδει καρπούς στον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον-Πεκίνου, πλην όμως αντίστροφη είναι η πορεία σε σχέση με χώρες της Ευρώπης. Αναπροσανατολισμός των αλυσίδων εφοδιασμού παγκοσμίως.

Σε χαμηλό 13 ετών το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-Κίνας

Το έλλειμμα των ΗΠΑ προς την Κίνα στο εμπόριο αγαθών συρρικνώθηκε πέρυσι στο χαμηλότερο σημείο μετά το 2010, αντανακλώντας τη μείωση των αμερικανικών εισαγωγών από τον γεωστρατηγικό ανταγωνιστή της, μεταδίδει το Bloomberg.

Το πλεόνασμα των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών προς την Κίνα ανήλθε σε 279 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το έλλειμμα αγαθών με την Κίνα έφτασε μόλις στο 1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Οι κινεζικές εισαγωγές αντιμετωπίζουν υψηλότερους δασμούς από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ, επί προεδρίας του, επέβαλε προστατευτικά μέτρα κατά του Πεκίνου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης επιδιώξει να μειώσει τον ρόλο της Κίνας στις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ, ενισχύοντας παράλληλα το εμπόριο με στρατηγικούς συμμάχους και εταίρους.

«Τα στοιχεία για το 2023 επιβεβαίωσαν ότι το γεωγραφικό σχήμα των αμερικανικών εισαγωγών απομακρύνεται από την Κίνα προς άλλους εταίρους», δήλωσε η Maeva Cousin, οικονομολόγος του Bloomberg Economics. «Οι δασμοί του 2018 ήταν ο βασικός μοχλός αυτών των αλλαγών, αλλά τώρα βλέπουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου των ΗΠΑ μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλες κατηγορίες».

 

Σε αντίθεση, τα ελλείμματα αγαθών των ΗΠΑ με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και άλλες χώρες εκτοξεύτηκαν σε νέα υψηλά.

Ρεκόρ επίσης σημείωσαν τα ελλείμματα με το Μεξικό, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Ινδία, υπογραμμίζοντας την αναδυόμενη μετατόπιση των παγκόσμιων εμπορικών ροών, καθώς χρόνια γεωπολιτικών εντάσεων, αυξανόμενων δασμών και αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα φέρνουν ανακατανομή της παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

Το έλλειμμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες απειλείται με αμερικανική απάντηση σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, καθώς δεν αποκλείεται η συμπερίληψη της ΕΕ σε μια εκτεταμένη ελάχιστη δασμολόγηση 10%, που θα εφαρμοστεί επίσης και στην Κίνα, προσθέτει το Bloomberg.

Βεβαίως, η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα το 2023 δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους δασμούς και τη γεωπολιτική. Τα κυμαινόμενα νομίσματα, τα ικανά αμερικανικά αποθέματα και η χαμηλότερη καταναλωτική ζήτηση συνέβαλαν επίσης. Ο παγκόσμιος χάρτης της παραγωγής, εξάλλου, έχει μετατοπιστεί πολύ πριν ξεσπάσει ο εμπορικός πόλεμος Ουάσιγκτον-Πεκίνου, υπό το βάρος του αυξανόμενου κόστους εργασίας στην ασιατική χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v